”Finska kuskar gillar ledningen”

TRAV

Sverige har sina spelexperter.

Norge har Even Elvenes.

När V75 cirkusen drar österut till Finland och Vermo möter vi Jari-Pekka Rättyä.

– Jag tror stenhårt på El Mistress Eeva i den första avdelningen.

För första gången någonsin körs den svenska V75 omgången i Finland. På Vermo i Helsingfors ska de finska ekipagen försöka stå emot grannarna från väst.

Jari-Pekka Rättyä, eller JP som han också kallas, har många år bakom sig inom det finska travet och har stor koll på vad som sker.

Hur vill du beskriva din relation till det finska travet?

– Jag har jobbat som travjournalist i nästan exakt tjugo år. Just nu arbetar jag som redaktionschef åt finska motsvarigheten till Travronden, Hevosurheilo. Den senaste veckan har det blivit många, många timmar i lopparkivet, varvat med lite ishockey på natten, säger Jari-Pekka och skrattar litegrann.

Ska man tänka på något speciellt som spelare när V75 går på Vermo?

– En sak som jag tycker spelarna ska ha i åtanke är att väldigt många av de finska kuskarna gillar ledningen. Ofta är prispengarna så dåliga att andra- och tredjeprisen knappt är lönt att köra för. Det är lite "allt eller inget" över deras styrningar. Nu tror jag det blir lite annorlunda när det är lite större pengar att köra om, men en liten varning måste jag ändå utfärda åt de svenska spelarna.

Omsättningen måste höjas

JP berättar att den största skillnaden mellan det finska och svenska travet är omsättningen. En "vanlig" lördag omsätter V75 i Finland lite drygt fem miljoner kronor. Att jämföra med senaste omgången i Sverige som omsatte 96 miljoner kronor.

– Förhoppningsvis bidrar den här omgången med att öka intresset för V75. Jag tycker den här idéen är suverän och jag är otroligt laddad, det här ska bli jätteintressant.

Om man jämför de finska kuskarna med de svenska, finns det någon finsk "Gubben i lådan" eller en offensiv motsvarighet till Lutfi Kolgjini?

– Hehe, bra fråga. Det är rätt svårt att jämföra kuskarna på det sättet men ska jag hitta några liknelser har vi Ari Moilanen som är något av en Örjan Kihlström typ. Han tänker gärna igenom sina drag i loppen. Mika Forss är väldigt allround och känns som en typisk Erik Adielsson. Antti Teivanen kan väl liknas vid Kolgjini då han gärna kör offensivt och trycker till.

Vilken finsk häst måste streckas?

– Det är absolut 2 El Mistress Eeva i den första avdelningen. Den tror jag stenhårt på. Sen vill jag varna för 2 Diktaattori och 4 Helmen Vili i V75-4 som är lite streckade bakom favoriterna.

FAKTA

Experten - lopp för lopp:

V75-1: 2 El Mistress Eeva

V75-2: 3, 5, 6, 10 möjliga

V75-3: 10 Womanizer med tempo

V75-4: 1, 2, 4, 11 tidigt med på alla system, 3, 8, 10, 13 också möjliga (3 och 13 stor galopprisk men bra form)

V75-5: 11, 6, 3, 8 är väl bästa chanserna, 1,4,7,10 inte helt omöjliga skrällar om man tar många

V75-6: 8,5,6 bäst men får svårt mot till exempel 14 Annicka

V75-7: 2 Felix Pro bra chans och säkert rolig procent men det lär bli körning och 9 Jasper Lane blir svårslagen. 3 Zimba Boko har form men kan ej öppna och kan hamna illa till. 1 Cannon Flame litet skrällbud om inte hamnar för långt och får lucka efter en smygresa.

Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM