Nybrinks spåkula: Svanstedt gifter sig

Micke Nybrink om 2012 – så blir travåret

TRAV

Vem kör, sjukt nog, preparé i Prix d’Amerique?

Hur fasen får Per Skoglund upp V75-omsättningen till 350 miljoner?

Vem gifter sig Åke Svanstedt med?

Varför tvingas Jörgen Westholm träna stenhårt i backen?

Och hur kommer det sig att ”fullast kör” i Halmstad?

Nyfiken? Häng med Micke Nybrink på en smygtitt in i 2012 års travhändelser.

På egen risk …

Örjan stängs av för passiv körning

Travåret 2012 inleds med en blöt vinter i Frankrike och Paris för våra svenska hopp. I det största loppet, Prix d’Amerique, går det sådär för svenskarna. Örjan Kihlström får chansen på en Maharajah som genrepat med en mer­smakande andraplats i Prix de Belgique. Allt går ganska bra till att börja med men tredje inner förvandlas till femte inner och slutligen sjunde inner. Örjan vägrar backa sig loss och när han vrider på från köplats 200 kvar exploderar Maharajah fram till ett fjärdepris men galopperar över mål i 60 kilometer i timmen.

”Han kändes fin och det kommer fler lopp, huvudsaken är att han fungerade”, kommenterar Örjan styrningen medan Stefan Hultman ligger halvt medvetslös på stallbacken och mumlar ”backa Örjan, backa …”

Anders Lindqvist häller en hink vatten över Hultman medan han förklarar för den franska tv-reportern att Prix d’Amerique bara är ett led i matchningen mot Harper Hanovers under Elitloppshelgen. ”Preparé today, tres bien, Stefan is very happy” men i den franska tv-studion tas motorsågen fram: ”Une catastrophe pour le suedois” och måldomaren stänger av Örjan en månad för passivitet.  

KINA BOY FÖR TVÅ KRONOR

Per Skoglund, duracell­kaninen i tv, blir pang bom ny marknadschef på ATG. I och för sig fortsätter han sitt jobb som världens flitigaste trav­reporter, jobbar fem månader i sträck utan en enda dag ledig, men samtidigt brinner han för sitt nya jobb. ”Jag ska få kineserna att börja spela på svenskt trav. Marknaden är enorm”, berättar han likt en frikyrkopastor på en presskonferens inför stumma, huvudskakande journalister. Tre månader senare är omsättningen på V75 våldsamma 350 miljoner varje lördag. ”Jag förklarade bara för dem att Harry Boy aldrig förlorar, han har minst en sjua varje vecka sa jag. Nu spelar väldigt många kineser Harry Boy för två kronor. Den kallas Kina Boy och går bara att köpa hos dem. Nästan 100 miljoner kineser är med varje lördag och det är ändå bara åtta procent av befolkningen.”

TASMANIEN TAR POTTEN

Tasmanien fortsätter att producera storvinnare. Under ­Umeås V75 i slutet av april då det dessutom är superjackpott tar en spelare hela potten, 75,3 miljoner kronor. Systemet är inlämnat i Tasmanien och är på tre rader. ”V75 är fantastiskt, med en liten insats kan man vinna hur mycket som helst”, skriver ATG i en pressrelease men från en anonym e-postadress hör Tasmaninen-mannen av sig till landets travredaktioner och berättar att han spelat för tre miljoner kronor, utskrivet på 1,4 miljoner kuponger.

V86 blir V12

V86 går i graven efter nio raka jackpottar under ­våren och sommaren. Spelet är helt enkelt för lätt, Solvallas lopp löser man genom att strecka ”klubben” som regerar totalt. Erik Adielsson, Örjan Kihlström och Björn Goop har lagt upp ett idiotsäkert system för hur de ska splitta på racen. Ingen fattar hur de gör och måldomaren står maktlös. Blåsningen är ruskigt snygg. Remy Nilson, ATG:s vd, kliver in i handlingen och berättar att det nya spelet V12 ska göra ett gästspel under resten av sommaren, i tolv veckor. V12 handlar om 12 lopp där man ska försöka lista ut de tre främsta i mål oavsett ordningsföljd. Radpriset är fem öre och snittutdelningen tros ligga på 500 000 för tolv rätt.

I premiären är omsättningen 142 miljoner, ­Erik, Örjan och Björn tar hem de tre ­främsta ­platserna i tio av de tolv loppen och ut­delningen blir 29 kronor på tolv rätt.

 Mohammed Malla är en av de lyckliga storvinnarna och han syns snabbt i en ATG-annons där nya sloganen är ”Libaneser gillar snabba bilar – och V12. Bli en vinnare du med!”  Efter sex veckor läggs försöket ner och allt är tillbaka på ruta ett. ”Det är bra att testa nytt”, säger ATG. ”Nu har vi gjort det och spelarna har sagt sitt.” I stället släpps bomben att V3 med jackpott kommer som frälsaren för den kräsne onsdagsspelaren. ”V3 är ett drömspel för många. Med ett radpris på 33 kronor möter vi såväl småspelarens som spelbolagens behov. Men det här är bara en test, vi kör ett gästspel i fem år och sen utvärderar vi såklart.”  

SVANSTEDT GIFTER SIG

Åke Svanstedt och Guidens chef Hans Brolin gifter sig. Ja, ni läser rätt. Nu handlar det i och för sig om ett rent platoniskt äktenskap. ”Han har friat till mig i varenda spalt de senaste åren”, avslöjar Svanstedt för Trav365. ”Jag har aldrig känt mig så uppskattad och känner att jag är skyldig honom det här.”

Hans Brolin är ett enda stort ­leende och berättar att han är beredd att göra vad som helst för sin nya ­partner.

”Jag tar en kula för Åke om det behövs. Och skriver någon något negativt kommer jag att förfölja den personen i spalterna för evigt.” Sara Swahn, Åkes före detta sambo, känner sig förstås sviken och bedrövad och spelar in en låt som hon lägger ut på Youtube.  ”Brolin, Brolin, Brolin, Brolin. I’m begging of you please don’t take my man, Brolin, Brolin, Brolin, Brolin. Please don’t take him just because you can. Your beauty is beyond compare. With flaming locks of auburn hair …”

TRAVET BLIR ”SÅ MYCKET SÄMRE”

TV4 gör en dokusåpa om trav som får namnet ”Så mycket sämre” och där samlas följande gäng för att under en vecka umgås och hylla varandra: Jörgen Westholm, Claes Freidenvall, Roger Walmann, Jorma Kontio, Åke Svanstedt och Nisse Enqvist. Westholm är först ut och tvingar den samlade travgräddan att skriva anonyma hatmejl till Micke Nybrink. Åke Svanstedt vägrar, han uttalar sig inte för TV4, säger han och skjuter fram underläppen medan Jorma Kontio inte förstår ett ord av vad Jörgen pratar om. ”Jätte­fin i värmning å stark å”, säger Jorma när Westholm ger honom en laptop och en skum e-postadress.

Claes Freidenvalls dag blir en hård prövning för travgänget. Rondens chefredaktör har skakat fram 16 timmar film från Hambletonian 1971-1975 som han upphetsat kommenterar. Roger Walmann somnar och snarkar högljutt medan Nisse Enqvist bläddrar i Fass och mumlar om att ”på den tiden fick man ge hästarna lite godis”.

Åke Svanstedts dag gillas av tv-tittarna. Han ska nämligen visa att vem som helst kan komma i form på några timmar. Jörgen Westholm utsätts för tuff backträning och går mirakulöst ner från 118 kilo till 89 i ett nafs. Nisse Enqvist drabbas av ”Gidde-intervaller” men går ändå upp sju kilo. ”Han proppade i sig bullar i smyg. Stäng av honom på livstid”, tjuter Freidenvall som själv kommer undan eftersom han fejkar en gaffelbandskada.

”Journalister är kärringar”, säger Svanstedt och då skrattar Roger Walmann så att han kissar på sig.

Jorma Kontios dag är obegriplig för deltagarna. Men tv-tittarna förstår att Jorma försöker lära ut hur man ska tänka när man kör åt en stortränare. ”Släpp ledningen när han kommer, tar han rygg så kör undan sista 300, i värsta fall kör bara rakt ut och ta straffet. Gör allt för att chefen ska vinna, inget är förbjudet. Domarna ser inget, eller förstår inget.” Men ingen av deltagarna förstår ett ord eftersom Jorma pratar finska.

Walmann somnar igen, Freidenvall läser ­tyska stamboken och Svanstedt skriker glatt att Claes har fått fjong och filmar med mobil­kameran.     

Fullast i publiken får köra lopp

Halmstad provar ett nytt upplägg under Sprintermästaren. I ett lopp, kvällens sista under torsdagen, får publiken chansen att prova på att köra travlopp med totospel. Under rubriken ”Fullast kör” kan vem som helst anmäla sig för alkoholtest och de tolv mest packade personerna släpps ut på banan med varsitt kallblod. Testen blir lite av en succé, det tävlas för fullt i två varv och vinnaren körs av en göteborgare med 6,9 promille. ”Vad heter jag, var är jag och varför får jag ett pris?”, sluddrar fyllskallen i vinnarcirkeln.

Målfoto i Elitlopet

Global Midnight är tillbaka på banan i slutet av mars. Hon tar tre snabba segrar och när hon vinner på 1.10,2 på Solvalla och spöar flera Elitloppsaktuella hästar får hon på stående fot en inbjudan av Solvallas chef Tore Fyrand. ”Skönt att få visa hur bra hon är, förlusten mot Love You More kan ni glömma. Då var hon inte fräsch”, säger Svanstedt. Elitloppet blir för övrigt en ren uppgörelse mellan Stall Svanstedt och Stall Goop.

Åke kvalar in tre hästar till finalen: Global Midnight, Mr Picolit och Wishing Stone medan Björn Goop selar ut Quarcio du Chene och Muscles Wiking B.R.

Åke kör själv Wishing Stone, Jorma Kontio Mr Picolit medan Global Midnight styrs av Peter Arnqvist, ägare och amatörkusk. Upploppet ner strider Quarcio du Chene och Global Midnight sida vid sida – och det blir målfoto. Dött lopp för första gången i Elitloppets historia. I TV4-studion står en flintskallig spelexpert och säger att Global Midnight var sämre än vanligt och att hon vunnit lätt om han varit i form. ”Så bra är hon, jag slår vad om att hon är skadad eller sjuk. Vänta bara.” Ingen tror honom.

Tre dagar senare visar det sig att hon har spricka i ett ben ...