”En sjuk känsla”

Foto: ATG.SE/BILDYRÅN
TRAV

Hästen var utdömd och på väg mot avel.

Då tog fotbollsstjärnan Johan Arneng saken i egna händer – och gjorde travhästen Believe in'em till en vinnare.

Under söndagen vann hästen 30 000 kronor på Solvalla.

– Det var en sjuk känsla, säger Arneng.

32-årige fotbollsproffset Johan Arneng har under 2000-talet varit en av Allsvenskans bästa fotbollsspelare och tog bland annat dubbla SM-guld med Djurgården. För tillfället spelar Arneng i Syrianska FC där han är en lagets mest profilstarka spelare.

Vid sidan om fotbollen ägnar Arneng mycket tid åt sin stora passion – trav.

Arneng är ägare till flera hästar och har amatörlicens. När Arneng tog licensen hade han egenägda Believe in'em som hjälp och efter licensloppen valde 32-åringen att fortsätta tävla med sin häst. Det femåriga stoet har tävlat sedan 2010 och har bland annat tränats av Solvallaproffset Henrik Larsson som inte nådde några större framgångar med travaren. Men hos Arneng har hästen hittat stilen rejält och i ägarens träning har det på tre starter blivit en seger och ett tredjepris.

”Imponerad av hästen”

Under söndagen vann hästen ett lärlingslopp på Solvalla tillsammans med Frank Nilsson. Arneng följde sin häst från stallbacken – och var överlycklig efter vinsten som var värd 30 000 kronor.

– Det var en sjuk känsla när hon gick först över mållinjen, helt otroligt. Jag var imponerad av hästen för hon fick göra jobbet i spåren och vann, det har hon inte klarat förut. Hon har tidigare inte bjudit till då hon fått gå i spåren, men nu var hon bra.

Är du överraskad över succén?

– Jag har trott på hästen hela tiden, annars hade jag inte lagt ner all tid men lite överraskad är jag över att hon var så bra. Nu var det ett mediokert lopp och vi ska inte dra för stora växlar av det, men hon var duktig.

Var du nervös under loppet?

– Ja. Jag är mer nervös när jag står på sidan än sitter i sulkyn själv. När man kör ut själv till ett lopp släpper spänningen, precis som inför en fotbollsmatch. Men står man vid sidan ser man massor med moln på himmelen.

Vad är det som gör att hon presterar bra hos dig?

– Det kan bero på att jag ger henne mycket tid och har byggt upp hennes psyke. Det känns som att hon trivs med livet nu, och det är det viktigaste. Hon har alltid visat talang, men nu mår hon bra. Jag är ingen travtränare egentligen, jag försöker bara göra det jag tror är rätt.

”Matcha snyggt”

Efter segern på Solvalla är Arneng på jakt efter nya framgångar. Inom kort kommer hästen starta igen – och då troligtvis med tränaren i vagnen.

– Nu får vi kolla upp så att allt är bra med hästen, sen gäller det att leta lopp. Det kan bli något amatörlopp framöver. Vi hoppas kunna matcha henne snyggt, säger Johan Arneng till Trav365.