Nybrink: Borde tala Svanstedt till rätta

Expertens krönika.

TRAV

Borde inte alla tvingas tala med media?

Finns det ingen lag som kan stoppa bojkottarna?

Sprider sig sjukdomen är vi illa ute.

Kort sagt: Prata eller piss off.

För någon månad sedan gick det rykten om att ATG skulle ta i med hårdhandskarna mot travets barnrumpor, bojkottarna. ”De ska stoppa dem på V75. Är man inte tillgänglig för media så får man

inte vara med.” Så gick snacket.

Jag har kollat upp ryktet. Det finns, vad jag förstår, tyvärr ingen sanning i det. ATG ger sig inte in i den här ankdammen. Vi har att göra med sura små pojkar i 50-årsåldern som inte ser helheten.

Fick ett tänkvärt mejl i ämnet som jag inte vill undanhålla er:

”Jag känner mig förbannad varje gång det skryts om Åke Svanstedt i tv. Åke är en bra kusk och tränare, det kan man inte sticka under stol med. Men att han inte tål en granskning efter uppgifter om djurplågeri tyder på att han inte är proffsig. Det kryllar av arbetare och tjänstemän på olika nivåer som granskas och utreds efter olika påståenden om brott. Dessa personer brukar antingen sparkas eller så väljer de självmant att avgå och vissa fortsätter med sitt jobb på samma sätt som tidigare.

Vad beträffar Svanstedt anser jag att det är hans förbannade skyldighet att uttala sig i TV4 så länge det är vi spelare som föder honom. Jag tycker att det numera känns som TV4 bara säger bra saker om Åke för att kanske få honom att öppna munnen igen.

Försök att inte bara snacka gott om

honom utan ta även upp negativa saker. Vad händer om fler går samma väg? Då kommer journalisterna att tveka när uppgifter om brott framkommer. Jag tycker att det snackas för lite om detta. Vad tycker du? Hälsningar från travintresserad i Skellefteå.”

Visst har insändaren rätt. Jag kan själv känna att Svanstedt kommer lindrigt

undan vissa gånger eftersom han inte uttalar sig/kan försvara sig. Det blir

dålig tv när bara ena sidan kommer till tals. Då avstår man hellre och riktar blickarna mot något annat.

Är dörren på glänt?

I stället hamnar killar som Örjan Kihlström, Erik Adielsson och Björn Goop i skottgluggen oftare. De här är tre superproffs som alltid ställer upp och de får på så sätt ta många smällar för Åke.

Jag är förvånad att inte landets aktiva protesterar och ”talar Svanstedt till rätta”. Som det är nu förlorar Åke ingenting på sin bojkott. Han kommer undan, kan koncentrera sig på att träna och köra skiten ur motståndet. En bra lösning för honom, även om den är egoistisk.

Enda ljusglimten är att Anders Svanstedt har börjat prata med ATG Live. Kan det

vara så att dörren är på glänt? Anders är

suverän i den rollen. Honom vill jag höra mer av. Känner inte ni också så?

FAKTA

Veckans tips

1. 13 Rydens Gilda (Solvalla, V86-5)

Kanonbra senast. Kan krossa allt igen. Givet spel.

2. 1 Cutting Edge (­Solvalla, V86-7)

Löfte. Tiltade senast. Har bra chans om han sköter sig.

3. 10 Global Mix (­Solvalla, V86-8)

Speedig som satan. Kan blixtra till. Kul skrällbud

ARTIKELN HANDLAR OM