Skrälltränaren är tillbaka på V86

Tränaren om sina chanser på Solvalla

Foto: Kanal 75
TRAV

Mantorptränaren Stefan P Pettersson trivs på Solvalla.

Precis som hans hästar.

Den här veckan återkommer han till huvudstadsbanan med True Believer, som i sin senaste start fick V86-utdelningen att sticka i höjden.

– Jag har ingenting emot att få epitetet skrälltränare varje onsdag, säger Pettersson med ett skratt.

Stefan P Pettersson, 46, är en travtränare på frammarsch. Han inledde tränarkarriären som amatör vid sidan av sitt arbete på Mantorps veterinärklinik samt som försäljare av hästtransporter. För två år sedan gick han från amatör- till proffstränare och nu är det den egna rörelsen som gäller till hundra procent. Och det går bra. I fjol sprang hans hästar in 1,6 miljoner kronor, vilket är över en halv miljon mer än 2010 års resultat.

– Det gick ju otroligt bra det första halvåret med över en miljon insprunget. Sedan under hösten kan man väl säga att det gick lite mer normalt resultatmässigt, med en lite bättre avslutning, och nu känns det som att hästarna är på gång igen.

Pettersson presenterade sig för den breda travpubliken under 2010. Två gånger stod hans hästar som vinnare på V75.

- Det var en otrolig glädje när Ador le Soleil vann på V75 i Halmstad. Vi hade laddat för den starten i fem veckor så matchningen funkade perfekt. Det kändes som en bra prestation av både tränare och häst. Och sedan var det fantastiskt när Marshal Hackstable vann på V75 under Påskhelgen på Romme. Såna grejer glömmer man aldrig, myser Stefan.

Högintressant nykomling i stallet

I dagsläget har Pettersson fullt i stallet på gården Björkhult i Mantorp. 27 hästar finns på träningslistan och när man ögnar igenom den finns all anledning att tro att framgångarna kommer att fortsätta.

– Vi hoppas att de hästar som var bra förra året fortsätter på samma vis och så har vi några jättefina treåringar i stallet. Det ser jättekul ut och vi har satsat med lite ny personal och nya transportbilar. Vi är laddade till tänderna!

Nyligen anlände också en högintressant nykomling till Björkhult. Fyraårige Oasis Bi har inlett tävlingskarriären strålande med sex segrar på 13 starter och 1,1 miljoner kronor insprunget.

– Att få in en sådan häst är fantastiskt roligt. Det är jätteinspirerande och jag hoppas att han fortsätter att utvecklas och växer in i sina pengar även som äldre, säger Pettersson och avslöjar samtidigt att han har ett fyraåringslopp på Paris-banan Vincennes i februari i åtanke för Oasis Bi.

– Det var lite därför jag åkte till V75 i Finland med Gordonia Dag i helgen. För att lära mig mer om långa transporter och få mer erfarenhet av det. Det var väldigt lärorikt och så gick det ju bra (Gordonia Dag gick i mål som fastlåst trea med sparade krafter).

Trivs på Solvalla

Men innan ett eventuellt frankrikeäventyr väntar en betydligt kortare resa. På onsdagen är det V86-jackpot på Solvalla och Pettersson är på plats. 13 miljoner ligger i åttarättspotten och det har tidigare visat sig att Petterssons hästar ska tas på största allvar när de gästar Solvalla. I november bidrog hans Gordonia Dag till att V64-utdelningen stack upp till över en kvarts miljon kronor och True Believer skrällde på V64 i april innan hon rundade av året med V86-seger till 34 gånger pengarna för två veckor sedan.

– Av någon anledning funkar hästarna bra på Solvalla. Normalt borde det vara tuffare där men mina hästar trivs bra på underlaget och jag har fått de kuskar jag vill ha.

"Fin vinstchans"

True Believer (V86-5) gjorde fyra starter på Huvudstadsbanan under 2010 och efter två av dessa blev det alltså segerdefilering. Hästen är rask från start och har gått bra i ledningen. Men senast visade hon att ledningen inte är något måste då hon vann från 20 meters tillägg.

– Det var ett litet test för att se hur hon funkar bakifrån. Hon gjorde det jättebra, tassade med och vann enkelt till slut.

Förutsättningarna den här gången är likvärdiga med senast. True Believer står åter med 20 meters tillägg. Största skillnaden jämfört med senast är att hon nu har spår fem i startvolten till skillnad från innerspår.

– Det är kanske lite konstigt att anmäla till ett tilläggslopp när man har så mycket startpoäng men hon står så bra inne i loppet på pengarna och så är det ju Solvalla. Spår fem är inget som oroar. Hon är otroligt startsnabb och jag tror att hon kommer vara med och kriga bland dem som är först ut från tillägg.

True Believer brukar tävla utan skor på hovarna. Frågan är om det går att köra så nu när kylan har kommit till Stockholm.

– Vi får ta en funderare när vi har sett hur banan blir. Jag hoppas att hon kan tävla barfota men krävs det lätta aluminiumskor tror jag inte att det har någon avgörande betydelse. Får hon ett lika fint lopp som senast tror jag att hon har fin vinstchans.

True Believer kommer säkerligen bli mer påpassad av V86-spelarna den här gången. Men favorit blir hon knappast. Drmed kan Stefan P Pettersson fortsätta på sin inslagna väg - som skrälltränare på Solvalla.

Ola Johansson/Kanal 75