Tränarnas bråk – flyttar stjärnan

Foto: ALN
TRAV

Här är tränarbråket som kan förstöra för den norske stjärnhästen.

Jean-Michel Bazire har avbrutit samarbetet med norske Trond Andersen – vilket gör att Prix d'Amerique-hästen Yarrah Boko tvingas byta miljö.

– Bazire är inte van att någon lägger sig i, han tänkte kortsiktigt, säger Anders Lindqvist.

Norges bästa häst, Yarrah Boko, är högaktuell för Prix d'Amerique och är ett av nordens hetaste hopp inför storloppet i Frankrike. Topphästen har varit i Frankrike i en månad och varit i träning hos Frankrikes största travprofil, Jean-Michel Bazire.

Bazire har haft tät kontakt med tränaren Trond Andersen under hela vistelsen men nu har det skurit sig mellan tränarna. Bazire ville att hästen skulle starta i storloppet Prix de Belgique till helgen – något Andersen inte accepterade.

Bazire valde då att avbryta samarbetet med norrmannen och nu har Anders Lindqvist, TV4-expert och tränare i Frankrike, fått rycka in som en räddande ängel och ta hand om hästen. Yarrah Boko står nu hos Lindqvist på träningsanläggningen Grosbois och nästa start blir i montéloppet Prix De Cornulier som avgörs nästa helg. Om det skulle gå bra där är hästen med största sannolikhet med i Prix d'Amerique, söndagen den 29 januari.

– Trond Andersen är rädd om sin häst och tyckte att Bazires plan var för tuff att starta tre veckor i rad. Bazire tänkte på sig själv och ville köra in så mycket pengar som möjligt, medan Trond Andersen vill ha en häst som är bra i flera år till. Det var ett kortsiktigt och ett långsiktigt tänkande som gjorde att det här uppstod. Andersen tänkte längre än vad näsan räcker, det är Norges bästa häst och han är oerhört rädd om honom. Jag förstår Tronds tanke och Bazire är inte van att någon lägger sig i, han är van att han får sin vilja igenom.

”Inte gratis”

Yarrah Boko står hos Anders Lindqvist – men svensken har inget men träningen att göra. Det styr Trond Andersen och hästens skötare.

– Trond ringde mig igår (onsdag) och ville att jag skulle ställa upp och hjälpa till. Jag ställer upp som konsult och försöker skaffa en bra jockey till hästen, men det är skötaren som gör allt runt omkring. Det är trevligt att ha en sådan häst i stallet, men jag kommer inte låta det vara gratis om det går bra.

Vad tror du om Yarrah Bokos chanser i Prix De Cornulier och eventuellt i Prix d'Amerique?

– Han har visat att han tillhör de allra bästa i sina ljusa stunder och kan ta pengar i Prix d'Amerique. Han slår inte Ready Cash, det går inte men han kan tjäna fina pengar. Det som är intressant är om han visar sig bra i monté, så kommer det bli spännande. Han har utan tvekan kapaciteten att segerstrida i Prix De Cornulier, säger Anders Lindqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM