Almenäs: Piskan är med på hästgalan

Foto: BJÖRN LINDAHL
TRAV

Du har säkert sett trailern för Hästgalan, där Jessica Almenäs smiskar upp Harry Boy med ett körspö.
I fredagens direktsändning från Rondo på Liseberg kommer tittarna få se en mjukare sida av programledaren.
Men helt lugna kan inte pristagarna vara när de kliver upp på scenen...
– Piskan är med i Göteborg. Så mycket kan jag avslöja, säger Almenäs.

Så var det då dags för den årliga Hästgalan. Under en sprakande galakväll på Rondo kommer de två- och fyrbenta profiler som lyckats bäst på trav- och galoppbanorna under 2011 att prisas. Vid rodret står Jessica Almenäs.
– Det är väldigt roligt att göra galor för alla är glada och det är genomgående en väldigt positiv stämning, oavsett om det är fotbollsgala, hästgala eller vad det nu är, och då blir alltid jag glad och positiv också.
Almenäs har lett två Hästgalor tidigare. Senast det begav sig var 2007. Till det kan läggas sex fotbollsgalor och en välgörenhetsgala. Att det handlar om direktsändningar ger det en extra dimension.
– Jag brinner för direktsändningar. Det får mig att tända till lite extra och vara mer på tårna än när man spelar in. Man blir lite som en knarkare, beroende av adrenalinkicken. På riktigt alltså, man blir nästan hög på det. Men jag tror inte att det är en så skadlig "drog" att vara beroende av, skrattar hon.

Prominenta gäster
Fredagens gala direktsänds i TV4 Sport (21.30-22.30). Travets och galoppens stjärnor står naturligtvis i fokus men det kommer också att bjudas på prominenta gäster och artister. Däribland astronauten Christer Fuglesang, amerikanske toppkusken Ron Pierce och sångerskan Miss Li.
– Sedan är det kul att det är lite "girl power" över galan. Det är ingen inkvoterad kille med (skratt), utan vi är fyra tjejer som håller i galan och står för all underhållning, säger Almenäs och syftar förutom sin egen och Miss Lis medverkan på programledaren Linda Kjellén som håller i den webb-sända delen av galan där Malena Laszlo uppträder (19.30-21.00 på atgplay).

"Brioni är årets häst"
Men det är som sagt de två- och fyrbenta stjärnorna från kapplöpningsvärlden som ska hyllas och Almenäs, som när ett stort travintresse efter tio år i trav-tv, har sin favorit till den tyngsta kategorin, Årets häst, klar.
– Jag tycker att Brioni är årets häst. Det är svårt att bedöma prestationer och flera kategorier är jättesvåra, men Årets häst tycker jag att Brioni har förtjänat. Han vann Olympiatravet och Elitloppet, det största loppet vi har. Och sättet han vann Elitloppet på var otroligt häftigt.
– Men jag håller alla tummar i världen för att Maharajah blir årets häst 2012 efter att ha vunnit Prix d'Amerique om två veckor.

Kan få smaka på piskan
Hästgalan åtföljs på lördagen av V75-tävlingar på Åby strax utanför Göteborg. Dit hinner inte Almenäs då hon ska kliva upp i ottan och åka till Stockholm för att vara med i Nyhetsmorgon. Därefter ska hon följa V75 inför kvällens Vinnare V75-sändning. Trots ett så späckat schema kommer hon sin vana trogen grotta ner sig i startlistorna och göra ett försök att spela hem jackpotmiljonerna på V75.
- Jag tycker att det är skitkul med trav och jag tror att travet är en sådan grej att om man fastnar för det är man liksom fast, då hänger det med livet ut, säger hon innan hon fyrar av några V75-tips.
– Jag tror faktiskt att Admiral Newport vinner V75-Mästarna (V75-7). De värsta motbuden står med för mycket tillägg och får svårt att hinna ikapp över 2 140 meter. Sedan tror jag mycket på Love You More i V75-5 och New Line i avdelning sex.
Om det blir några jackpotmiljoner återstår att se. Precis som det återstår att se vilka hästar, kuskar och tränare som tar hem priserna på galan. Och kanske framför allt, om körspöet som Harry Boy får smaka på i gala-trailern kommer till användning även på scen.
– Piskan är med i Göteborg. Så mycket kan jag avslöja. Så vinnarna får passa sig för att hålla för långa tacktal, avslutar Almenäs innan hon skyndar iväg till galarepetitionerna.

Ola Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM