Hästfest-helg

TRAV

2011 summeras.

2012 startas upp.

Under lördag och söndag startar de fem Prix d’Amerique-aktuella svenskarna.

Travsporten har sin årliga stora festhelg

i Göteborg.

I kväll är det Årets Häst-galan på Rondo – i morgon är det V75-Mästarna, jackpott och final i VM i V75 på Åby.

V75-Mästarna är loppet då fjolårets 15 segerrikaste V75-kuskar gör upp.

Den här gången överskuggas kuskarna mycket av hästarna.

Till start kommer bland andra: Prix d’Amerique-aktuelle Noras Bean, formtoppade styrkefenomenen Quarcio du Chene och Nahar, klassklättraren Admiral Newport.

Quarcio du Chene avstår

Björn Goop avslöjade i onsdagens Sportbladet att de avstår Prix d’Amerique med Quarcio du Chene för att satsa på Olympiatravet och den fortsatta skandinaviska storloppssäsongen.

Nu blir det i stället ännu större fokus på Noras Bean form inför världens största travlopp på Vincennes i Paris söndag den 29 januari.

– Noras Bean såg strålande ut vid segern senast, det fanns mycket krafter kvar i mål. Jag hoppas och tror att det loppet ska vara en formhöjare, säger Ulf Stenströmer.

I flera månader har ­Axevalla-tränaren planerat för Prix d’Amerique.

– Noras Bean tävlar bättre ju tuffare hästar han möter, han springer med i alla tempon. Den här chansen kanske är once in a lifetime, har vi en sådan här skjutare så måste vi testa.

Kolgjini köpte Lisa America

– Loppet och placeringen i morgon är inte det viktiga. Han springer barfota fram igen, barfota runt om sparar vi till Prix d’Amerique.

Maharajah och Iceland startar i Prix de Belgique på Vincennes på söndag, Sebastian K. och Oracle startar i sexåringsloppet i Prix Tenor de Baune samma dag på samma bana.

Trefaldiga Elitloppshästen Lisa America som startar i Prix de Belgique är köpt av Lutfi Kolgjini och börjar tränas av honom ­efter Prix d’Amerique.