Vunnit 1,3 miljarder – nu kör han på V75

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
TRAV

Han har kört in 1,3 miljarder kronor och vunnit 8 000 lopp.

Nu kommer superstjärnan Ron Pierce, 55, till Göteborg och Åbytravet.

– Det är svårt att komma till Sverige och köra, men den här killen är en grym driver, säger experten Lennart Forsgren.

Amerikanske Ron Pierce, 55 år, är en av världens bästa kuskar genom tiderna. Pierce har under sin långa karriär vunnit över 8 000 lopp, kört in cirka 1,3 miljarder kronor och vunnit storloppet Hambletonian tre gånger. Senast segern i Hambletonian kom 2010 med Muscle Massive.

På svensk mark har Pierce varit ett antal gånger, med blandat resultat. Två gånger har 55-åringen kört Elitloppet. 1993 slutade han sexa och 2007 blev det en hedrande andraplats tillsammans med Mr Muscleman.

I helgen, då Göteborg står i travfokus med hästgalan i kväll (fredag) och V75 på lördag, är Pierce på plats för att dela ut pris och köra lopp.

Ägaren: En spik

I V75-6 på lördag kör han Åke Svanstedts Voodoo Hornline som tävlar om 150 000 kronor. Hästen startar från spår tio – och blir bortglömd av spelarna. I skrivande stund är hästen minst streckad i loppet men ägaren till hästen tror på seger.

– Han hade varit en spik om han hade haft framspår. Vi får hoppas att någon pressar upp tempot. Då har han chans. Jag vill ta honom som förstahäst även om alla andra sätter honom sist i rankingen, säger Börre Höibye i Sportbladets kuskintervjuer.

”Svårt att komma till Sverige”

Lennart Forsgren, expert i TV4, tror inte på seger för hästen men tycker att det ska bli spännande att se Ron Pierce mot de svenska kuskarna. Men trots amerikanens enorma framgångar tror Forsgren att han får svårt mot de svenska toppkuskarna.

– Oavsett vad de heter så är det svårt att komma till Sverige att köra. Kuskarna kan inte konkurrensen och kan inte sina motståndare vad det gäller kuskar, det är inte lätt oavsett från vilket land de kommer. Jag tror det svåraste landet att köra i är i Sverige, det är mycket taktik och vi har ett regelverk som är lite speciellt. Det är jävligt duktiga kuskar i Sverige, och det är inte lätt att taktiskt manövrera ut dem, säger Forsgren.

Han fortsätter:

– Den här killen är grym driver, har man vunnit 8 000 lopp så finns det ingenting negativt att säga. Men när man byter miljö tar det tid att lära sig och komma in i systemet, men han gör absolut inte bort sig.

Vad tror du om Voodoo Hornlines chanser?

– Det är en bra häst, det är en tacksam häst att köra men jag tror inte att han vinner. Han känns inte som någon het kandidat oavsett vem som kör honom, säger Lennart Forsgren till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM