Så ska kometen skrälla på V86

Vann pris på travgalan i helgen – nu sitter han upp bakom skrällen på V86

TRAV

Hans pappa är pilot.

Och han jobbar åt "Sweden´s Man On The Moon".

I fredags blev han Årets Komet och fick pris av Sveriges enda astronaut.

– Själv siktar jag mot stjärnorna, säger Marcus M Melander inför onsdagens jackpot på V86.

Efter helgens travfestligheter med Hästgalan är det tillbaka till vardagen för Årets Komet Marcus M Melander. Finkostymen är utbytt mot kördressen och när vi ringer upp är det mitt i arbetet med morgonsdagens stjärnor.

– Galan var fantastiskt rolig, men det är det här jag älskar - att jobba med hästarna. Just nu håller vi på med de nyblivna tvååringarna. Det är bland det roligaste som finns att vara med och forma hästarna från början.

19-åringen jobbar hos Stefan Melander och för Marcus var det självklart att satsa på hästarna hos sin farbror. Att gå i pappas fotspår och bli pilot har aldrig varit aktuellt.

– Nej, jag valde att hoppa av skolan direkt efter nian och istället jobba med hästarna. Det är det här jag vill satsa på, även i framtiden.

Årets Komet

Marcus M Melander blev Året Komet i hård konkurrens efter ett fantastiskt framgångsrikt 2011 med 38 segrar och nästan 2,4 miljoner inkört.

Blev du överraskad när ditt namn ropades upp på Hästgalan?

– Ja, det blev jag, även om många sagt innan att de trodde på mig. Men det var fyra jämna kandidater. Jag blev väldigt glad. Det är ett stort pris som man bara kan få en gång. Man drömmer om att hamna in historieböckerna och nu jag med där.

Och så fick du ta emot priset av astronauten Christer Fuglesang och av kusken Johnny Takter.

– Ja, det var förstås extra kul. Jag fick även köra häst i dubbelsulky tillsammans med Christer på lördagen. Han var väldigt nyfiken och frågade mycket om hästarna och om travet.

Vad har du för förebild som kusk?

– Man tittar på många, men måste jag säga några så är det just Johnny Takter och Örjan Kihlström.

Du har en körstil där du ligger mer bakåt i sulkyn, som man ofta kan se kuskarna göra i USA.

– Jag gillar allt som har med USA och göra och kör oftast i en amerikansk sulky. Jag tycker jag sitter skönt och får bättre känsla med den stilen. Det är absolut inte för att styla.

Vad har du för framtidsplaner?

– Det är att jobba på och att förbättra siffrorna, helt enkelt.

13 miljoner i jackpot på V86

På onsdagen är det V86-tävlingar hemma på Solvalla med en jackpot som kan göra en ensam vinnare 13 miljoner kronor rikare. Marcus M Melander kör en häst och det handlar om Digital Sharpness (V86-4) som tränas av pappa Mikael P Melander.

– Det är en häst som nöter på. Hon sätter inte nosen först så ofta och är vi trea-fyra är jag nöjd. Men med ett lopp på rulle och rätt tempo där framme vet man aldrig, då kanske vi når stjärnorna...

Lars Ove Pettersson /Kanal 75