Efter miljonsuccén – nu är de tillbaka

Foto: ALN
TRAV

El Sueco gjorde succé på V75 förra året och radade segrar.

Nu är mjölkbonden Kristina Wiiks ögonsten tillbaka i travets elitserie.

– Han blir hårt betrodd, men det ska han vara. Vi har bra läge, säger tränaren till Trav365.

Amatörtränade hästen El Sueco hyllades under fjolåret efter sina fantastiska framgångar på V75.

Tränaren Kristina Wiik, som arbetar som mjölkbonde, köpte hästen för en billig peng och har sedan dess gjort succé med hästen.

I fjol gjorde de tio starter på V75 vilket resulterade i tre segrar. Bara under fjolåret sprang hästen in över en miljon kronor.

Hästen gjorde årsdebut på Bergsåker i början av januari och nu på lördag är det dags för årets första start på V75 för hästen.

Dålig koll på motståndet

Tränaren Kristina Wiik berättar att allt är bra med hästen.

– Jag ska ut och köra han idag efter lunch (torsdag). Jag tycker att det ser bra ut.  Han känns i fin form men det är svårt att bedöma för  mig var de andra står. Jag känner till en del av dem, men jag har inte koll på hur de har formen. Förutom dem vi mötte näst senast.

”Älskar ledningen”

Just nu är hästen den stora favoriten i V75-3.

– Han blir hårt betrodd, men det ska han vara. Vi har bra läge. Det låter som om Ulf Ohlsson kommer att köra för ledningen och han har förhoppningsvis bra chans att göra det. Han älskar att gå i ledningen och formen är på väg uppåt. Men alla lopp ska köras, säger hon.

Ofta brukar hon ge hästen tre veckors ”vila” innan nästa lopp. Den här gången är det två veckor mellan loppen

– Nu slipper jag sitta hemma och köra han så mycket. Det sliter det också nu när det är lite ojämnt vinterväder.

Hur tränas hästen?

– I söndags körde jag honom på banan, annars kör jag här hemma. Det är plogade vägar så det är bra att köra han hemma. Men travet stämmer bättre när han får gå med sulky på banan.

Kristina Wiik brinner för El Sueco och ibland kan det bli att hon engagerar sig för mycket i hästen.  Därför har hon investerat i en ny travhäst; Monte Catini.

– Det är en nybliven fyraåring som jag har haft sedan i juni. Hästen är ostartad och han hade inte tränat så mycket när han kom till mig. Han är under uppträning så vi får se vad det blir. Jag ville han något mer att lägga mina tankar på. Jag är duktig på att analysera så det blir att jag analyserar sönder El Sueco. Jag analyserar saker som inte ens går att analysera. Jag analyserar allt; resultat, vad han äter, och hur han äter. Jag vill att allt ska vara perfekt och rätt hela tiden.  Jag vill ha någon mer att grubbla på och jag tycker att det är kul att hitta lösningar.

– El Sueco har kommit till en nivå där jag vet vad han ska ha för balans och vad han ska äta. Vi har hittat våran rytm. Det är kul att ha en ny häst och hitta nya vägar. Det är kul med en utmaning.Målet är att komma till start med min nya häst. Förhoppningsvis kan jag kvala honom till våren.

ARTIKELN HANDLAR OM