Expertens sågning: Var en idiotstyrning

Foto: KANAl75
TRAV

Ready Cash förlorade som jättefavorit i sista loppet inför Prix d'Amerique.

Nu är den franske superstjärnan i fara – vilket kan ge Sverige segern i storloppet.

– Det var galet kört av Franck Nivard, det blir en duell i Prix d'Amerique, säger Anders Lindqvist.

Den franske superhästen Ready Cash har under hela vintermeetinget varit jättefavorit till segern i Prix d'Amerique. Hela Frankrikes favorithäst har utklassat motståndet samtidigt som värste konkurrenten, svenske Maharajah, gång på gång förlorat i Sverige.

Men i det sista förberedande loppet på Vincennes travbana svek Ready Cash samtidigt som Maharajah visade upp sig från sin bästa sida. Ready Cash fick ett tufft lopp av sin kusk Franck Nivard – och slutade trea. Maharajah satt långt ner i fältet fram tills upploppet där han avslutande mycket fort till en fjärdeplats.

”Överskattade sin häst"

Det som länge varit en självklar Prix d'Amerique-seger för Ready Cash har nu återigen blivit en duell mellan Frankrike och Sverige. Ready Cash mot Maharajah.

Frankrikeexperten Anders Lindqvist följde storloppet Prix de Belgique och är mycket kritisk till Franck Nivards taktiska upplägg bakom den franske stjärnan.

– Hästen var det inga fel på. Vår vän Stefan Hultman tog upp det igår och tyckte inte att han var märkvärdig, men det är inte enkelt att vinna efter det loppet han fick. Ready Cash gillar inte att komma först för tidigt, då stannar han och det var en idiotstyrning. Det är det sämsta loppet som Nivard har kört med honom, men även solen har sina fläckar och den här gången överskattade han sin häst lite.

”Var upprörd”

Efter loppet var tränaren Thierry Duvaldestein irriterad över Nivards upplägg – men lugnande snabbt ner sig.

– Han var upprörd direkt men han tog det som en man, det var bättre att Nivard körde illa nu än i Prix d'Amerique. Nivard mådde inte bra efteråt, jag pratade med honom och han var låg. Ready Cash har gått hårda lopp i ledningen och varit överlägsen så han har lärt sig en ful ovana att när han kommer först så stannar han av. Det var så galet kört så det fanns inte.

Kan förlusten göra att Ready Cash är i fara i Prix d'Amerique?

– Ja, för Maharajah ser riktigt fin ut igen. Förra gången han var här blev han finare och finare hela tiden, men det syns nu att det varit en fin vinter i Sverige för nu är han riktigt fin och fräsch direkt. Det ser riktigt bra ut för Maharajah, hela Hultmans team strålar.

Vem tror du vinner Prix d'Amerique?

– Jag tror fortfarande på Ready Cash, men Franck Nivard får inte göra några misstag. Både Ready Cash och Maharajah är bättre i år, det blir en duell, säger Anders Lindqvist till Trav365.