– Fick höra att jag var en idiot

TRAV

Han förlorade flera gånger som jättefavorit på V75.

Efter loppen fick Stefan Hultman ta emot flera hotfulla sms av upprörda spelare.

Nu berättar tränaren om den tunga tiden – och revanschjakten.

– Det var en tung period, men nu känns det superbra, säger Hultman.

Om tio dagar avgörs världens tuffaste travlopp, Prix d'Amerique, på Vincennes travbana i Paris. Den svenske superhästen Maharajah startar som en av förhandsfavoriterna – vilket svenska folket inte trodde för en månad sedan.

Maharajah har flera gånger under hösten startat som jättefavorit på V75, men gång på gång förlorat. Trots att tränaren Stefan Hultman legat lågt i förhandssnacket har spelarna och experterna struntat i det och gjort Maharajah till favorit – varje gång.

Det har straffat sig. Maharajah har varit segerlös i över åtta månader vilket retat upp flera spelare runt om i landet. Nu berättar Stefan Hultman för Trav365 att han flera gånger fått tagit emot sms från upprörda spelare som varit kritiska mot tränaren och hästen.

– Det kom lite elaka sms om vilken idiot och lallare jag var. De skrev att jag inte tog hänsyn till spelarna och det var en tung period. Jag förstår inte att folk kan skriva så, jag har hela tiden förklarat i media att Maharajah behöver lopp för att komma i form men ändå har spelarna gjort honom till favorit, jag förstår inte det, säger Hultman.

”Besviken på media”

I söndags startade Maharajah i det franska storloppet Prix de Belgique och slutade fyra efter en vass spurt. Efter den positiva insatsen är svenska folket mer ödmjuka mot Hultman och Maharajah. Tränaren har släppt förlusterna och ser fram emot Prix d'Amerique, men riktar kritik mot media som enligt Hultman skrutit upp hästen för mycket.

– Jag försöker lägga det där bakom mig men jag har varit besviken på hur vi blivit behandlade i media, det sticker jag inte under stol med. Jag och Örjan har varit tydliga hela tiden att hästen inte haft full form och att vi därför kört på chans. Det blev som en hetsjakt på Maharajah ett tag och det är synd, jag hoppas att alla skulle förstå.

Hultman fortsätter:

– Ska man vara spelexpert och hjälpa svenska folket ska man vara påläst, det är lätt att stå där och såga hästarna men det går inte att ha hästarna i form hela tiden. Vi var tvungna att starta på V75 för att ladda inför Prix d'Amerique. Alla som är involverade i en bra hästar tar åt sig väldigt hårt av sådant här och hästarna blir lite som familjemedlemmar. Man blir extra känslig då när hästarna sågas och kritiseras, det är inte roligt.

Blev du skrämd av sms:en?

– Nej, jag är ingen sådan typ. Det är sammankopplat med det här näthatet som det kan vara emellanåt. För mig är det här en helt ny värld, jag har inte Facebook och Twitter så jag förstår mig inte riktigt på det där. Men jag har ett offentligt nummer som folk fick tag på. Nu hoppas jag att folk hejar på hästen i vinter i Frankrike och håller tummarna för oss, avslutar Stefan Hultman.