Den som vågar kan vinna stort

Micke Nybrink om helgens V75

TRAV

Receptet är beprövat.

En trolig och en rolig.

Taktiken är en klassiker.

Spets och slut – hämta ut?

En helt vanlig vinteromgång på Bergsåker. Vad är det mot sommar, sol och eliten på plats, publikhav och röda nackar. Frågar ni mig så är morgondagens omgång roligare, i alla fall att spela på. Hästarna är fina, loppen är ganska svåra (inte omöjliga) och den som läser på och vågar lite kan vinna stort.

Men spela aldrig mer än ni har råd att förlora. V75 är så svårt att man ska räkna med att pengarna är borta i samma sekund som man lämnar in. Se det som ett spännande inslag under lördagen, låt det aldrig ta överhanden. Det är faktiskt det bästa rådet jag kan ge. Det lärde min farsa mig för 35 år sen. 

V75 är samtidigt ljusår bättre än alla hårt beskattade slump- och turspel. På V75 lönar det sig att göra sin läxa. Fråga helgens storvinnare Christer Eriksson. Han hade inte bara tur, jag lovar. Åratal av hårt travpluggande gav äntligen jätteutdelning. Nej, fliten är turens moder. Den påläste bollar med novisen.  Här är min analys av V75 på Bergsåker:

 V75-1: Jämnt och ingen sticker egentligen ut. De som ser finast ut är Kari Lähdekorpis duo, Face Facts och Turbo Daylight. Båda brottas med dåliga spår men med en gnutta flax fixar det sig. De tidiga spelarna är inte inne på min linje vilket gör dem än mer intressanta. Sex streck fick det bli innan plånboken stängdes.

 V75-2: Elles W.Phedo såklart. Hon har klivit fram som ett toppsto under 2011 och vann en skuggboxningsmatch senast, lätt från spets. Bra chans trots läget. På start känns Still on Broadway och For My Life heta medan Pixel Chic alltid spurtar starkt och platsar på en garderad kupong.

 V75-3: Guldloppet är medium och det här är högsta klassen i vintertappning. Vem bryr sig? Jag nöjer mig med att spika El Sueco som får ta över ledningen av Excallibur. Sen vet jag inte vem som ska offra sig? En hel del talar för att El Sueco bestämmer farten och speedar undan. Han har gått i ledningen tio gånger och vunnit vid åtta tillfällen.

 V75-4: Här är jag lite wild and crazy, eller kanske inte så lite? Ibland måste man bara följa sin instinkt. Jag fick genast känslan av att ”men det här vinner ju Västerbo Carreau från ledningen”. Spår ett, voltstart och Jan Norberg – undrar just om han någonsin bommat spets från det läget? Janne ”spetsar med skottkärran” Norberg. Västerbo Carreau har jag sett i flera starter och varje gång har jag hoppat till. Vem var det? Oj. Han liksom bara borrar ner sig, blir två decimeter lägre och pinnar undan. Fin som fan helt enkelt. Gör som ni vill men plocka i alla fall inte bort honom.

 V75-5: Kallblod och de bättre i landet, klassen är hög. Rino Dox säger de flesta men notera i alla fall att B.W.Gulliver står 20 meter bättre till mot honom nu. Kallblodsloppen är mer matematik än vanligt, kom ihåg det. Järvsö Rune gör allt rätt hela tiden och är spännande med travets egen Ronaldo, Erik Adielsson för första gången. Vildhussen fick jag inte råd med. Spetsar – lite otäckt känns det. Äsch.

V75-6: Pole Position för Calvados Crane, innerspår på kort distans. Ulf Eriksson kommer att köra som mot ett rött skynke. Om formen sitter där vinner han, om inte blir loppet genast svårt. Skrällvarning utfärdas för Lilljeppe. Fast med rubbet sparat senast och blixtrande speedig.

V75-7: Jasper Lane, Sveriges bästa elvaåring, har fin chans igen. Stay the Night duger om han når ledningen vilket mycket talar för. Min roliga heter Alandias Charisma. Näst senast spurtade hon lika bra som Jasper Lane.

FAKTA

Tipsen till V75

V75-1: 2, 5, 6, 7, 10, 12 (res 8–1)

V75-2: 1, 3, 11, 14 (res 8–5)

V75-3: 2 El Sueco (res 7–1)

V75-4: 1 Västerbo Carreau (res 12–4)

V75-5: 8, 11, 14 (res 2–6)

V75-6: 1, 2, 3, 4, 7, 9 (res 8–6)

V75-7: 4, 9, 12 (res 2–10)

1 296 rader/648 kronor

Helgens tips

1. 1 Västerbo Carreau (Bergsåker, V75-4)

Härligt intryck. Bra läge, chans på spets och slut. Fräck spik.

2. 9 Lilljeppe

(Bergsåker, V75-6) Speedkula som satt fast senast. Smyger, flyger förbi?

3. 12 Alandias

Charisma (Bergsåker, V75-7) Jättefin travare som aldrig kan räknas bort. Skrällen.