Hultman: Han har matchat Maharajah

Foto: ALN
TRAV

Här är hästen som utmanat Maharajah i träningen.

Nu kan Fabrice Axe, tio år, skrälla på V75 – och fixa miljoner.

– Han har gått riktigt fina träningsrundor, han tränar med glädje och kan vara en rysare, säger Stefan Hultman.

Om nio dagar avgörs Prix d'Amerique på Vincennes travbana i Paris med svenske Maharajah som en av förhandsfavoriterna. Maharajah har efter en dålig höst kommit igång rejält och ses nu som ett allvarligt hot storfavoriten Ready Cash.

Men innan storloppet i Paris har Maharajahs tränare, Stefan Hultman, tre hästar till start på V75 på Bergsåker på lördag där tränaren siktar på nya framgångar. I V75-1 startar femårige By Air som hittills under karriären vunnit sex av 13 lopp. Hästen startar från spår två bakom startbilen och tränaren tror på sin häst – men är orolig för två saker: Banan och balansen.

– By Air var dålig i V75-finalerna på Romme och efter det fixade vi till knäna på honom. Nu är han fräschare men senast blev han lite ivrig och galopperade, han är inte helt lättkörd och slog på en galopp. Han har varit fin i jobben efteråt, har ett fint läge och biter ifrån sig bra i ledningen. Jag tror att han aldrig förlorat i spets så skulle han komma dit är det en bra chans men det som är emot är att han ska gå med skor, det är ett minus. Banan får inte bli för krånglig, men han ska absolut räknas, säger Hultman.

”Tränar med glädje”

I V75-3 startar nyförvärvet Fabrice Axe som tidigare tävlat i Sverige. På slutet har hästen varit i Frankrike i träning hos Fabrice Souloy där hästen startat frekvent. När hästen kom till Hultman var tränaren inte speciellt imponerad – men efter att hästen fått gått hårda jobb med Maharajah har Hultman fått upp ögonen för hästen som nästan tjänat fem miljoner kronor.

– Det är en gammal slitare som ser mycket finare ut nu än när han kom. Det jag är överraskad över är att han är så pigg och glad hela tiden och han tränar jättebra. Jag vet inte hur han kommer tävla på lördag men från spår tre ska han kunna få ett bra lopp och han har matchat Maharajah i riktigt fina träningsrundor, så det ska bli spännande att se honom. Trots att hästen är tio år gammal tränar han med glädje och skulle El Sueco komma bort på något sätt kan Fabrice Axe vara en rysare. Han ska gå med skor, han har tävlat barfota i Frankrike. Jag tror El Sueco vinner och det är min förstahäst, men bakom honom räknas min tidigt.

Du avslutar med 7 Nantucket i V75-6, chanserna där?

– Han var dålig senast men var nedsatt i halsen då plus att han inte går bra på skitiga banor. Han tränar väldigt bra nu och ser fin ut och står bra inne i den här klassen där han duger bra. Nu har han ett dåligt läge och det luktar vingel, han är inte så snabb första biten och det kan bli en tuff resa och då är han sårbar. Har han tur kan han vinna det där loppet, den kapaciteten har han men det är absolut ingen spik. Han ska med på kupongen om man inte spikar någon annan i loppet, säger Stefan Hultman till Trav365.