Jagar revansch efter de tunga förlusterna

Foto: ALN
TRAV

Tre starter – tre misslyckanden för Iceland i Frankrike.

Nu jagar Stefan ”Tarzan” Melander revansch i världens tuffaste travlopp, Prix d'Amerique.

– Planen är att starta, det har strulat hela tiden, säger Melander.

Elitloppsvinnaren Iceland har några tunga månader bakom sig. I november reste Stefan Melander till Frankrike med sin häst med sikte på Prix d'Amerique i slutet på januari. Iceland har gjort tre starter i Frankrike – och misslyckats i samtliga. Tre raka nollor har det blivit och i söndags var hästen långt efter den övriga världseliten i Prix de Belgique med toppkusken Jean Michel Bazire i vagnen.

Stefan Melander är inte nöjd med hästens insatser i Frankrike – men menar att hästen haft mycket otur.

– I första loppet fick han ett omöjligt lopp, jag körde i tredjespår runt om och det är ingen höjdare med honom. Näst senast fick han också ett tufft lopp och det förra loppet är ingenting att säga om. Jag hade hoppats att han skulle få ett invändigt lopp senast, men det blev inte riktigt så. Från sidan var han rätt dålig, säger Melander. 

Vad är det som har varit problemet för hästen?

– Det är två saker som har strulat till det. Dels hade han för lite lopp i sig när han kom ner, men det visste jag och nu har jag försökt stegra formen. Jag har startat honom varannan vecka och det är perfekt, men formen är svårbedömd. Sen har det inte varit något bra fäste på Vincennes, och det är ovanligt för att vara Vincennes. Banan brukar vara fast och fin och det är inte bara jag som klagat på det, Iceland trivs inte på sådan bana.

”Matchat för det”

Men trots missarna under de senaste månaderna siktar ”Tarzan” mot Prix d'Amerique med sin ögonsten.

– Planen är att starta nästa helg i Prix d'Amerique, vi har matchat för det, sen får vi se vad som händer. Han känns fin i jobben, om allt är som det ska tänker jag starta honom. Jag skulle aldrig starta Iceland bara för att få vara med, jag tänker inte bara åka ut för att delta, då ska jag sluta med hästen. Normalt sett är Ready Cash helt överlägsen men vi såg senast att han är sårbar.

Kan Iceland vinna Prix d'Amerique?

– Nej, det tror jag inte. Det har inte gått som jag velat, det är svårbedömt med honom. Det är ojämn klass på loppet. Hade det varit 18 stycken som är lika bra som Ready Cash hade jag inte startat, men det är ett ojämnt och ett speciellt lopp, säger Stefan ”Tarzan” Melander till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM