Vann VM i V75 – avslöjar tipsen

”Varnar för två hästar”.

Världsmästaren i V75, Peter Carlsson, efter segern.
TRAV

Hallå där, Peter Carlsson...

..från Frösön i Jämtland som vann finalen av VM i V75 som avgjordes i lördags på Åby. Du kan titulera dig världsmästare i V75 efter helgen. En härlig känsla?

– Hur konstigt det än kan låta har jag faktiskt inte hunnit känna av det ännu. Men självklart känns det bra att man faktiskt vann tävlingen. Samtidigt som världsmästartiteln i sig kanske låter lite bättre än vad den egentligen är.

Hur var finalhelgen?

– Tillställningen som sådan var helt fantastisk. Vi finalister blev otroligt väl omhändertagna, hela vägen från resan till själva tävlingsmomentet. Innan och under helgen var jag otroligt laddad och fokuserad. Så på ett sätt var det fantastiskt skönt när det hela var över. Alla intryck och tillställningen i lördags på det gjorde att man blev alldeles matt.

Vad är hemligheten med att bli framgångsrik på just spelet V75?

– Det som jag verkligen ser som ett måste är att tro på de idéer som man har från början.

I grundtävlingen kände jag att jag kom in i ett ordentligt stim och det har också mycket med saken att göra. När man är inne i stimmet verkar allt gå som man tänkt sig.

Hur kommer det sig att trav blivit ett så pass stort intresse?

– Så långt jag kan minnas har travet alltid funnits där. Jag växte upp i Ovikstrakterna och när jag var liten åkte vi ofta till travet. Hästen som sådan fascinerade mig och jag är än i dag mer intresserad av hästen och sporten än själva spelet. Själv har jag varit amatörtränare, men slutade för ett tag sedan. Nu äger vi i familjen fyra hästar, en häst har vi i proffsträning hos Daniel Wikberg på Östersundstravet, de övriga sköter farsan om.

Priset i tävlingen var 250 000 kronor, men också en travresa. Har du funderat på vart du vill åka?

– Jag har alltid drömt om att åka och se Prix 'Amerique och Hambletonian, men jag har inte bestämt mig för något resmål än.

Till sist, mästare som du är, vad har du för tankar kring veckans V75-omgång på Bergsåker?

– Det ser ut som en relativt öppen omgång på lördag.Två hästar som jag tror har bra chanser i sina lopp är 2 El Sueco i V75-3 och 11 Rino Dox i V75-5.

– V75-2 är ett jätteöppet lopp där jag varnar för två hästar, främst 6 B.W.T. Firefox som är intressant från springspår och nye kusken Ulf Ohlsson är ingen nackdel. Sedan har jag sett 2 Miamarie Ennoble i de senaste starterna, hon har varit duktig.

– Daniel Wikberg, som också tränar vår häst, har 4 Stay The Night till start i silverdivisionen, V75-7. Med tanke på hur bra den hästen gick senast i Finland - och att han fick ett fint spår - så är han intressant. Och då lyssnar jag inte bara på hjärtat! säger Peter Carlsson med ett skratt.

Dennis Engelbo/Kanal 75