”Är korkad om jag inte tror på seger”

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
TRAV

Trav-Sverige har tvivlat. Men inte Stefan Hultman.

Om nio dagar ska Maharajah ta revansch i Prix d'Amerique – och vinna världens tuffaste travlopp.

– Det ser otroligt bra ut. Det vore korkat om jag inte skulle tro på seger, säger Stefan Hultman.

Maharajah, sju år, är en av världens bästa hästar och trav-Sveriges stora affischnamn. För ett år sedan startade den svenska superhästen som delad favorit i Prix d'Amerique på Vincennes travbana i Paris.

Maharajah kom tidigt till ledningen och då trodde de flesta på svensk seger. Men efter en mäktig spurt kunde den franske stjärnan Ready Cash fälla Maharajah. Trots en hedersvärd andraplats var Stefan Hultman besviken när Trav365 träffade honom – bara minuter efter loppet.

Stor revanschlusta

Hultman hade knappt hunnit smälta förlusten innan han utbrast: Vi ska ha revansch nästa år.

Nu är det dags. Om lite mer än en vecka möts Maharajah och Ready Cash återigen i Prix d'Amerique. Och precis som förra året ser det ut att bli en minnesvärd duell. Maharajah har under de senaste månaderna inte presterat på topp och hela trav-Sverige har tvekan på hästen. En person, Stefan Hultman, har trott på hästen och efter hästens snygga fjärdeplats i söndags i Prix de Belgique är Maharajah återigen en häst fransmännen respekterar, och är rädda för.

”Var inte trött”

Just nu förbereder Stefan Hultman och hästens skötare, Lisa Skogh, Maharajah för det stora slaget nästa söndag där hästen tävlar om ett förstapris på cirka fem miljoner kronor. Nu berättar Stefan Hultman om söndagens succélopp, de sista förberedelserna och nervositeten inför revanschmötet.

– Det var riktigt skönt att han fungerade i söndags. Hästen har känts väldigt fin en lång tid men starten i Örebro var inte bra, där hade han en halsinfektion. Efter det har han tränat grymt bra och jag trodde själv att jag skulle hinna få honom i form, vilket jag har fått. Det var ett försiktigt upplägg som gällde senast och han fick det perfekta loppet som han behövde. Han fick gå med full spänst över mål och som han såg ut var jag otroligt nöjd. Det är bara placeringen man kan klaga på om man ska drömma iväg, men jag var supernöjd. Han låg bra i puls efter loppet, återhämtade sig bra och var inte trött. Det var krafter kvar och det var den bästa förberedelsen han kunde få, säger Stefan Hultman.

Trivs bättre i år

Maharajah är nu i Frankrike för andra gången – vilket tränaren tror är ett plus.

– Direkt efter loppet i söndags slängde han sig över maten när han kom till Grosbois vilket är viktigt. I måndags sprang de med honom och han var mjuk och fin då. Utan att vi tränat honom efteråt så har han tagit loppet på ett kanonbra sätt och det känns som att han trivs bättre i år. Han var lite orolig efter Prix de Belgique förra året då han inte riktigt förstod varför han var kvar i Frankrike, han trodde att han skulle åka hem. Nu har han funnit sig till rätta och det ser otroligt bra ut. Jag kommer åka till Frankrike på måndag och torsdag för att köra de sista jobben med honom. Då kommer jag känna hur formen är, men han borde gå framåt. Formen ska komma och nu är det bara att hålla tummarna för att han inte gör sig illa i hagen eller något sådant.

”Ready Cash är den stora favoriten”

Stefan Hultman har med stor noggrannhet följt de franska hästarna och är precis som alla andra imponerade av Ready Cash. Men det är inte bara den hästen han har respekt för.

– De franska tränarna smyger och är fantastiska på att ställa i ordning sina hästar. Jag tror Ready Cash kommer vara i ordning nästa helg, men han var kanske inte lika bra i söndags som tidigare men han är ändå den stora favoriten och hästen att slå men vi ska kriga mot honom. Vi är förväntansfulla och ska ge honom en rejäl match.

Tror du på seger för Maharajah?

– Det vore korkat om jag säger att jag inte tror på seger. Jag är fullt medveten om hur svårt det är och hur små marginaler det är men jag tror på min häst. Han är som skapt för att springa på Vincennes, det är en bana han älskar och allt passar honom perfekt. Maharajah startar inte i Prix d'Amerique bara för att han har en plats, vi ska vara med och kriga och nu börjar bitarna falla på plats. Vi ska bjuda upp till dans, säger Stefan Hultman till Trav365.