Var redo för slakt – vann 200 000 kr

Foto: ALN
TRAV

Hästen var allvarligt skadad och redo för slakt.

Då köpte Emelie Mood, 21, kallblodet Låhne Elden för 5 000 kronor – och förvandlade hästen till en V75-vinnare.

– Det är helt otroligt, sa succétränaren efter segern.

Den tolvårige valacken Låhne Elden inledde sin karriär i Norge utan några som helst framgångar. För ett och ett halvt år sedan tröttnade ägaren och tränaren på kallblodet och var redo att slakta hästen.

Då kom Emelie Mood in i bilden – och köpte hästen för 5 000 kronor.

När Mood fick hästen var han allvarligt skadad i ett gaffelband och hade svårt med motivationen. Men efter köpet har Mood, 21 år, förvandlat Låhne Elden till en vinnare och under lördagen storskrällde hästen på V75 – och ordnade miljoner.

Låhne Elden fick ett bra lopp av sin kusk Susanne H Osterling och kunde via en långspurt vinna säkert till 40 gånger pengarna. Efter loppet var tränaren i ett stort glädjerus – och chockad.

– Jag hade ett par kompisar i Norge som tyckte att jag skulle prova honom, för de som hade honom innan skulle lägga av så jag provade. Jag kommer inte ihåg någonting av loppet, det är helt otroligt, sa Emelie Mood.

”Känslosamt för familjen”

Elisabeth Olsson, mamma till tränaren, säger så här till Trav365 om segern:

– Han skulle slaktas den här var meningen, men min dotter tog över hästen. Det går inte att beskriva hur glad jag är. Det är en känslosam seger för familjen då min avlidne man, Roger N Olsson, var mannen bakom köpet. Utan honom hade vi inte köp Låhne Elden, han trodde på hästen och Låhne Elden har verkligen visat att Roger hade rätt.

”Underbar häst”

För Susanne h Osterling var segern också något alldeles extra. Det var nämligen kuskens första seger på V75.

– Det är en sagolik underbar häst att hålla på med, det var kanske hjärtat mer än hjärnan som ville vinna det här loppet. Han blir bekväm när han kommer först och jag fick kanske grepp lite för tidigt, men det skiter jag i , sa skrällkusken Susanne H Osterling.

Låhne Elden har i Emelie Moods träning sprungit in över 850 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM