Floppade i loppet – startar inte i PdA

Foto: ATG-PLAY
TRAV

Han höll på att orsaka en olycka. Sen galopperade han i storloppet.

Nu missar den norske stjärnhästen Yarrah Boko Prix d'Amerique.

– Hästen blev hingstig, därför kastade han av sig sin ryttare, säger experten Anders Lindqvist.

Under söndagen avgjordes montéloppet Prix de Cornulier på Vincennes travbana i Paris. Loppet vanns av Quif de Villenueve som fixade tre miljoner kronor till Franck Leblancs stall. Tvåa slutade favoriten Save The Quick, även den tränad av den franske topptränaren.

För den norske topphästen Yarrah Boko gick det desto sämre. Hästen startade i loppet trots tveksamma förberedelser vilket skulle visa sig vara ett felaktigt val. När starten skulle gå höll Yarrah Boko på att orsaka en olycka. Hästen blev irriterad – och försökte kasta av sin ryttare Richard Joly.

”Blev hingstig”

Den unge ryttaren höll sig till en början kvar på hästens rygg – men halkade efter ett tag av hästen. Som tur var lyckades ryttaren, tillsammans med en funktionär på banan, få Yarrah Boko lugn och inget allvarligt inträffade.

Anders Lindqvist, expert på fransk travsport, berättade i Vinnare söndag om Yarrah Bokos beteende.

– Först så red han hästen för nära de andra, då blev han hingstig och kastade sig bakåt och det var därför han kastade av ryttaren. Annars har man en sulky mellan hästarna, nu kom det en häst och nosade vid hans bakdel och det tyckte han inte var roligt, säger Lindqvist.

”Han är stenklar”

När starten väl gick fick Yarrah Boko det inte alls att stämma och galopperade efter 400 meter. Trond Anderssen, som tränar miljonhästen, har hela tiden haft Prix d'Amerique som huvudmål för hästen. Men efter misslyckandet under söndagen väljer han istället att starta sin häst i Prix de Luxembourg som avgörs på lördag.

– Yarrah Boko står perfekt inne i det loppet och är garanterad ett spår i det första ledet, säger tränaren till tgn.no.

– För alla som ska ner eller kan spela härifrån, han är stenklar, meddelar Anders Lindqvist.

Förra årets upplaga av Prix de Luxembourg vanns av Rapide Lebel.