Kuppen som kan fälla favoriterna

Foto: KANAL75
Maharajah (till vänster) är en av favoriterna i Prix d'Amerique på söndag. Nu utmanas han av Timoko.
TRAV

För sex veckor sedan var han sjuk i borrelia och karriären var i fara.

Nu kan Timoko, fem år, vinna Prix d'Amerique – och förstöra för favoriterna.

– Han tar nog ledningen och drar hårt, säger Stefan Hultman om Timoko.

Femårige Timoko har varit den stora dominanten i sin kull i Frankrike. Hästen tog bland annat hem Fyraåringskriteriet och ett försök till Europaderbyt där han i finalen slutade tvåa bakom svenske Kadett C.D. . Timoko har under sin karriär sprungit in nästan tio miljoner kronor och många travexperter tror att han är Frankrikes nya stora travstjärna.

För ungefär en och en halv månad sedan var Timoko allvarligt sjuk i borrelia och karriären var i fara. Eftersom hästen har ett högt avelsvärde funderade ägaren och tränaren på att sluta tävla med sin häst. Men så blev inte fallet.

Nu är Timoko frisk igen och på söndag startar han i världens tuffaste travlopp, Prix d'Amerique, med nästan fem miljoner kronor till vinnaren. Timoko ses som en outsider bakom jättefavoriten Ready Cash och utmanaren Maharajah.

”Väldigt avgörande”

Maharajahs tränare, Stefan Hultman, chattade under onsdagen med Trav365:s läsare och förklarade då att han har respekt för Timoko. Förra året gick Maharajah i ledningen i storloppet, men den positionen tror Stefan Hultman är upptagen på söndag.

– Jag tror att Timoko kommer köras i ledningen, av det jag sett så kör de till ledningen med honom och drar. Starten är väldigt avgörande, vad som helst kan hända.

”Bra från start”

Maharajah slutade tvåa i förra årets Prix d'Amerique bakom Ready Cash. Den svenske stjärnan har visat fin startsnabbhet på Vincennes bana. Men trots det tror tränaren att hästen är chanslös att ta ledningen ifrån Timoko – som kan leda hela vägen.

– Maharajah är bra från start, han är bättre med volt än bilstart. Han har inte haft några problem med startsystemet där hittills men jag tror inte att han kommer till ledningen av egen kraft. Kommer Timoko bort på något sätt kanske vi kan sitta i ledningen tidigt, säger Hultman.