– De har stor respekt för Hultmans stjärna

Foto: ALN
TRAV

Ready Cash är jättefavorit och ses av många som oslagbar i Prix d'Amerique.

Fransmännen tror på seger för sin stjärna – men är rädda för det svenska hotet, Maharajah.

– De har stor respekt för Maharajah, många fransmän har tagit den svenska hästen till sina hjärtan, säger Anders Lindqvist.

Nästan fem miljoner kronor och evig ära och berömmelse väntar på vinnaren av Prix d'Amerique på söndag. Över 2 700 meter på Vincennes travbana i Paris slåss Europas, och några av världens, bästa hästar.

Jättefavorit till segern är titelförsvararen Ready Cash som varit dominant i de förberedande loppen. Enda floppen kom i den senaste starten då hästen presterade under normal nivå och slutade trea.

”Inte utdömd eller golvad”

Efter den förlusten har de franska travfansen börjat oroa sig och framförallt är de rädda för en häst:

Svenske Maharajah.

Stefan Hultmans stjärna slutade tvåa i förra årets Prix d'Amerique och är i år ute efter revansch. Maharajah har under hösten och vintern floppat rejält men var mycket bra i den senaste starten där han slutade fyra i samma lopp som Ready Cash. Efter Ready Cashs tveksamma insats, och Maharajah positiva insats, är fransmännen nu oroliga.

– De har respekt för Maharajah, han är absolut inte utdömd eller golvad i Frankrike. De håller den svenska hästen väldigt högt och är det någon ska ska slå deras Ready Cash så är det Maharajah enligt dem. Det är väldigt många som tagit honom till sina hjärtan, säger Frankrikeexperten Anders Lindqvist.

Han fortsätter:

– Fransmännen är nästan chockade att han har så dålig resultatrad men ser så fin ut. De förstår inte varför han inte bara vunnit och vunnit, de fattar ingenting att hans rad ser ut som den gör. Vi har ingen svenskfödd som vunnit under vintermeetinget, de undrar varför han inte bara vinner och vinner i Sverige.

Hur många av de franska travfansen tror på förlust för Ready Cash?

– Det är inte många, men han visade sig sårbar senast. Tidigare trodde de aldrig att han kunde förlora, men senast såg de att man inte kan köra hur som helst med honom.

Om du går runt på Paris gator och frågar 100 personer om vem som vinner Prix d'Amerique, vad får du för resultat då?

– 40 procent vet inte vad Prix d'Amerique är men de som har koll svarar Ready Cash. Fransmännen tror på Ready Cash, men kollegor till mig och andra traventusiaster nämner Maharajah med stor respekt, säger Anders Lindqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM