MONSTERBANAN

Positionskrig, nedförsbacke och uppförsbacke

TRAV

Maharajah jagar revansch i världens tuffaste travlopp Prix d'Amerique.

Vägen till seger är inte enkel.

Superhästen måste klara flera hårda prövningar på den mytomspunna banan.

Följ med TV4:s Tony Ryttar på en rundtur på Vincennes bana.

Nu är det bara ett par dagar kvar till miljonloppet Prix d’Amerique på Vincennes banan i Frankrike.

Tre svenska hästar deltar i loppet som lockar med nästan fem miljoner kronor till vinnaren. Iceland och Noras Bean startar liksom Stefan Hultmans stjärna som ses som det främsta svenska hoppet och förste utmanare till Ready Cash.

Prix d'Amerique avgörs på Vincennes travbana i Paris och loppet går över 2 700 meter. Loppet och banan är stenhård då hästarna, och kuskarna, ska klara tuffa tacklingar i starten, positionskrig, högt tempo, nedförsbacke och slutligen en uppförsbacke för att ha med segerchansen att göra.

Häng med TV4-reportern Tony Ryttar på en rundtur kring banan i klippet här ovanför.

FAKTA

Titta, här är de kritiska punkterna på Vincennes

Starten: 18 hästar slåss i ett voltsystem som är olikt det svenska. Alla tar sin position, vilket skapar oreda och hårda tag. Alla gör allt för att få den bästa starten med sin häst. Hästar, kuskar och sulkys möts på mycket liten yta. Här har många Prix d'Amerique-lopp avgjorts.

Nedförsbacken: Efter cirka 700 meter kommer hästarna in på upploppet för första gången, där det är nedförsbacke. I nedförsbacken går det riktigt fort och många slåss då fortfarande för att skaffa sig en bra position.

Svängen innan uppförsbacken: På Vincennes finns egentligen bara en riktig sväng, och den kommer efter cirka 1 400 meter. Där har många Prix d'Amerique-hästar galopperat bort sig genom åren, tack vare att vissa hästar inte kan hantera den enorma farten.

Uppförsbacken: Här är det riktigt stora kraftprovet. Backen är cirka 600 meter lång och stigningen är cirka 10 meter. På krönet av backen gäller det att orka, det är då de tuffa hästarna manglar på och krossar de trötta, slitna hästarna.

Upploppet: För andra gången ska hästarna springa över upploppet, som är 200 meter långt. Här får publiken se vilka hästar som stått pall de hårda prövningarna efter Vincennes bana. Enbart ett fåtal hästar har kraft att spurta, och de som spurtar har god chans att vinna. Publikens jubel är enormt, och den som skär linjen först med sin häst hyllas som en hjälte.