Nybrinks hyllning: ”Är bäst i världen”

Micke Nybrink om Prix d’Amerique och Örjans insats

TRAV

Sa jag inte att det var in i helvete tufft?

Maharajah svarade för en kämpa­insats i samma stil som Rafael Nadal

i Australian Open.

Men ibland hjälper det inte.

Ready Cash var för bra, precis som Novak Djokovic.

Gnäll inte, man kan bara ge allt och lite till, likt ”Marre” och ”Rafa”.

Prix d’Amerique 2012 såg på förhand ut som en ren duell mellan två av världens bästa hästar, svenske Maharajah och franske Ready Cash. Det tyckte vi här hemma i Sverige och även de totalt hemmablinda fransmännen snackade tvåkejsarslag. Det var faktiskt så jäkligt att de fruktade vår ­stora stjärna. Normalt sett fnyser de åt våra­ kanoner.

2011 möttes de för första gången i ett Prix d’Amerique vi aldrig glömmer. Okej, det blev ingen seger då heller men Maharajahs kamp, hur han slogs för livet utanpå Ready Cash upploppet ner, är redan nu klassiska bilder.

Etta och tvåa i mål, två hästar som svarade för enorma prestationer. Över mål flög de fram. Jag kan se de där bilderna hur många gånger som helst.

Det var fördel Maharajah

Klart som fasen att vi hade stora förhoppningar i år. Snudd på hybris. Maharajah ­hade visat kraftig uppåtform i genrepet, Prix de Belgique, där han spurtade ilsket men sent som fyra i mål.

I samma lopp fick Ready Cash sin segersvit bruten då kusken Franck Nivard för­ivrade sig och kördes alldeles för offensivt över den dryga distansen. Han gick att slå, världsettan, satan i gatan, stryk fick han. Jag pratade med Maharajahs tränare Stefan Hultman efter det loppet och vi var rörande eniga. Det var fördel Maharajah, vi ville­ i alla fall tro det. Nu skulle han få, Ready Cash. Strupen var blottad.

Örjan Kihlström är en fantastisk kusk, många har nog inte fattat hur vass han är. Ta killen och släpp ner honom var som helst, på vilken travbana som helst i hela världen och han kommer att finna sig till rätta, justera sin körstil och köra med finess. Han är, tycker i alla fall jag, bäst i världen.

Prickfri styrning

Bakom Maharajah i 2012 års Prix d’Amerique svarade han för en prickfri styrning. Starten prickades, han förivrade sig aldrig i loppet, la inga onödiga speeder och hade till och med lyckats låsa fast Ready Cash när upploppsklockan ringde. Gör om det om ni kan.

Tyvärr spelade det ingen roll. I Frankrike får man nämligen tränga sig ut om det behövs. Inga hästar diskas för sånt. Franck Nivard var väl med­veten om det när han bidade sin tid i rygg på värsta konkurrenten. Han var inte det minsta orolig.

In på upploppet skred han till verket.

I Sverige hade måldomaren utan tvekan blåst i pipan. I Frankrike är det kutym – ­Nivard gav utvändige Private Love en lätt bredsida, move your ass,  och sen fanns det en hel gata att köra i. Rakt fram. Allez! ­Inte fan förlorar världens bästa och kanske också speedigaste häst i det läget. Det var avgjort på några steg. Lätt vunnet. Promenad i parken. Merci beaucoup.

Om Ready Cash var jättebra igen eller bara gjorde sitt jobb den här gången vill jag inte gå in på. Det är skitsamma. Jag vet bara att Maharajah inte var ett dugg sämre. Med fair play kan inte Nivard köra på det småfula sättet. Då blir han kvar i rygg på Maharajah.

Klippt och skuren för Vincennes

Jag noterade att Örjan Kihlström var aningen besviken efter loppet. Mellan raderna fick jag för mig att han inte trodde att hästen var på topp. Det är förstås den normala reaktionen innan man hunnit smälta allt. I dag är jag övertygad att Örjan har ändrat åsikt, om han nu hade en sån? Att dundra på i spåren på det sättet och ändå kriga om tätplatserna i världens tuffaste travlopp är inget annat än en insats som bara någon enstaka häst i världens klarar av.

Eller Örjan Kihlström och Stefan Hultman? Vi ska ösa beröm över honom.

Nu ser jag fram emot fortsättningen. Prix de France nästa söndag och sedan styrkeprovet Prix de Paris som han vann förra året. Maharajah är som klippt och skuren för Vincennes. Stefan Hultman tror, lite uppgivet att de får vänta ut Ready Cash, att det inte går att vinna förrän Ready Cash har lagt av.

Alla vill se Ready Cash i Sverige

Jag tror inte att Maharajah håller med. Han är nämligen som Rafael Nadal, han kämpar, stånkar och frustar, fläker sig och bryr sig inte vem det är han möter. Nästa gång Nadal möter Djokovic ger han järnet. Nästa gång Maharajah möter Ready Cash är han inte slagen på förhand, glöm det, han är revanschsugen.

Ready Cash är alltså fortfarande världsetta, likt Novak Djokovic. Kejsaren regerar. Alla vill se honom och här hemma i Sverige drömmer vi om Elitloppet. Tyvärr är kretsen kring hästen minimalt intresserad. Två heat samma dag, hetsig pålle, behöver specialutrustning, lång resa, inget att vinna men allt att förlora. Avel vid sidan av tävlandet med massor med pengar. Eller hur? Det är nog tyvärr kört.

Det skulle i så fall vara om Åby lyckas locka honom att komma till Olympiatravet i mitten av april. Ett lopp, full distans, en och en halvmiljon i förstapris– bara att hämta.