– Jag får utslag på hela kroppen

Foto: Peter Wixtröm
TRAV

Fotbollslegendaren Ralf Edström, 59, brinner för travet och spelar varje vecka.

Spänningen inom sporten är det som lockar – men travet kan även göra honom tokig.

– Jag får utslag på hela kroppen när jag läser floskler i vissa intervjuer, säger Edström.

Travet har varit ett stort intresse länge för den före detta fotbollsspelaren Ralf Edström. På lördagarna sitter han bänkad framför tv:n och följer V75.

– Jag är inte expert, men jag tycker att det är jättekul. Jag har spelat i många, många år. Jag spelar för en hundring varje lördag. Så man kommer ju inte åt de stora pengarna, men är man med så kan man vinna. Man kan inte vinna om man inte satsar, säger han.

När Ralf kollar på travet hemma är det inte alltid populärt.

– Grabben min blir lite irriterad då, men jag får förklara för honom att det är spännande.

Vad är det största du har vunnit på trav?

– Det är 30 000 kronor, säger Ralf Edström och fyller i:

– Vore det lätt att tippa så hade man väl slutat jobba för längesen. Men så enkelt är det inte...

”Värsta jag vet”

Edström läser flera facktidningar under veckorna för att få bra koll på V75-omgångarna, och samla intryck från olika håll och kanter. Där får han bra information säger han, men blir även uppretad av vissa intervjuer.

– Det värsta jag vet är när någon tränare eller kusk säger "kan vinna, om hästen står på benen", det förstår väl jag också. Jag får utslag på hela kroppen när jag läser de där flosklerna.

Något mer som retar upp fotbollslegendaren är om han inte håller sig till sin "plan" när han tippar – och spricker på grund av det. I lördags plockade han bland annat bort Johan Untersteiner i lärlingsloppet. Vad som hände? Johan vann så klart med Roger Walmanns Memo Ribb.

”Jäkla förbannad på mig själv”

– Man ska aldrig plocka bort en häst på systemet. Det gjorde jag i lördags, det är så jäkla korkat. Men en häst kan ju göra så att systemet kostar så mycket mer.

– Man ska ha med Untersteiner och Ingves och de bästa lärlingar som kör. Goop ska man alltid ha med när han kör en häst för första gången, då har han jäkligt hög segerprocent. Erik Adielsson är en jäkel från start. Men ibland går man ifrån det här, då blir jag så jäkla förbannad på mig själv. Jag tänkter: "Fan läs på bättre". Man måste följa sin plan till hundra procent. Annars blir man ju helt galen, helt tokig när man spricker på något sådant, förklarar Ralf Edström

Stalltipset dog på banan

Hästägande är väldigt vanligt bland sportprofiler. Främst fotbollsspelare och hockeyspelare. Men Edström har aldrig ägt någon häst.

– Det kostar mer än det smakar. Jag har fått erbjudanden men ansett att jag inte haft råd med det. Man ska ha en jäkla tur för att få fram en bra häst, säger han.

Flera vänner till Ralf äger dock häst. Och en gång när de var på plats på Mantorpstravet inträffade något märkligt. Edström fick tips från en mycket insatt vän på en häst som skulle vinna.

– Vi satsade på den hästen. Men grejen är ju att när den kom till upploppet så segnade hästen ner och dog. Det är det värsta stalltips jag har hört i mitt liv, säger han.