Ministern: ”Trav är avkoppling för mig”

TRAV

Landsbygdsministern Eskil Erlandsson kopplar av med trav på V86-banan Solvalla.

Här berättar politikern om sitt intresse för hästen, sporten och spelet.

– Det är trevlig gemenskap och man kan kombinera besök på travbanan med middag eller liknande, säger han till Trav365.

Foto: Urban Andersson
Eskil Erlandsson.

Centerpartisten Eskil Erlandsson har blivit flitigt omskriven den senaste tiden. Rubrikerna har handlat om politikerns nya kärlek till den 19 år yngre kollegan Susanne Adlercreutz. I maj månad ska de växla ringar med varandra. Erlandsson har suttit i Fredrik Reinfeldts regering ända sedan alliansen tog makten 2006. Under mandatperioden 2006-2010 var han Jordbruksminister, en titel som efter riksdagsvalet 2010 ändrades till landsbygdsminister. Han är populär i centerkretsar och känd som en naturvän som är förtjust i hästar och gärna spelar på travet.

– Jag gillar djur, i allra högsta grad hästar, jag är uppväxt med dem. Det har ju dessutom hänt att man vistats på en och annan travbana. Solvalla till exempel, säger Eskil Erlandsson.

– Det är trevlig gemenskap och man kan kombinera ett besök på travbanan med middag eller liknande. Det är avkoppling för mig, fortsätter han.

”Fått betala notan...”

Med det hektiska arbete Eskil har dagligen hinner han inte med alltför många travbesök per år, och det blir heller inte överdrivet mycket spel på hästar.

– Numera måste jag erkänna att det blir två gånger per termin ungefär. Det är inte särskilt ofta, men när jag är ledig en onsdagkväll kan det bli ett besök på Solvalla och då spelar jag.

Har du vunnit någon storvinst någon gång?

– Jag spelar inte så mycket och har inte vunnit så mycket. Men det har hänt att jag har fått betala notan någon gång, säger han.

– De spelen jag spelar är V75 och Dagens Dubbel, tillägger landsbygdsministern.

Favoriten: Stig H

Eskil Erlandsson har följt travet i många år och politikerns favorit är den största vi har haft inom travsporten.

– Stig H Johansson, både som människa och kusk. Ett föredöme! Sen så gillar jag Tommy Hanné också, en trevlig prick som dessutom är duktig. Han har kommit tillbaka från sjukdom och det tycker jag är väldigt roligt.

Du har kört häst på Solvalla. Hur var det?

– Det gick fort. Jag har kört häst i min uppväxt och så där, men då gick det i lugna tempon. Nu var det ett helt annat tempo, det var spännande och roligt. De har en travskola som tar sig an ungdomar, det tycker jag är viktigt. Jag försökte hjälpa dem där att få upp intresset för travet. Det är en trevlig fritidssysselsättning som kan bli ett yrke.

Kan du tänka dig att bli travtränaren eller kusk?

– Jag har kanske inte de fysiska förutsättningarna, jag är nog lite för tung i ”gumpen”, säger Eskil med ett skratt.

”Liknar mig”

Du har fått en travhäst uppkallad efter dig, Conrads Eskil. Hästen beskrivs som högbent, ädel och med bra spänst.

– Ha ha, det visste jag inte, men den beskrivningen liknar mig rätt mycket...nej, jag skojar bara. Jag är nog raka motsatsen, men det var jätteroligt att höra, säger Eskil Erlandsson.

Han har travet som hobby och avkoppling, men Erlandsson har en koppling till hästarna via jobbet som landsbygdsminister också.

– Vad gäller djurskydd, så ligger det på mitt bord. Vad gäller trav, skatt och allt sånt där så är det Anders Borg som bestämmer.

ARTIKELN HANDLAR OM