”Jag är glad om jag sitter kvar i sulkyn”

Solvallaprofilen kör lopp.

TRAV

Hallå där, Klaus Koch...

...storloppspromotor och tidigare sportchef på Solvalla som bland annat ansvarar för kontakterna med de utländska hästarna kring Elitloppet och själv ska svinga sig upp i sulkyn i Erik Adielssons kuskmatch på Visbytravet nästa onsdag.

Hur kommer det här sig?

– Erik ringde mig i går (måndag) och berättade att han ska ha en kuskmatch. Jag sade på skämt att ”jag kan köra” och då svarade han ”ja, det ska du”. Jag brukar skoja om det där, när Stig H Johansson skulle starta Victory Tilly i Italien och ringde brukade jag alltid säga att ”tyvärr, jag kan inte köra”. Men nu blev det verklighet och det ska bli riktigt kul!

Hur många lopp har du kört?

– Runt 200, med nio segrar så det är ingen vidare procent. Däremot kommer jag ihåg alla loppen jag vunnit och vad hästarna hette även om det var länge sedan.

När körde du lopp senast?

– I Tallinn i oktober 2009. Jag var involverad när man startade banan i samband med att Estland blev självständigt. Som tack fick jag köra en massa lopp där i början av 90-talet och det är där jag har min licens.

Hur gick det?

- Jag körde bort en stenklar vinnare. Vi satt utanpå ledaren och jag behövde bara sitta lugn, men blev för ivrig med att gå fram utvändigt runt sista sväng så hästen galopperade. Det har grämt mig sedan dess även om jag har kört bort många storfavoriter genom åren.

Vilken är din största seger?

– Det var nog en internationell kuskmatch för journalister i München i oktober 1991 då jag vann två lopp. Den ena hästen hade aldrig vunnit före det och gjorde det aldrig igen trots att startade massor av gånger, så det är jag lite stolt över.

Vilka länder har du kört lopp i?

– Danmark, Norge, Tyskland, Malta och Estland. Det här blir första gången jag kör i Sverige.

Beskriv dig själv som kusk!

– Nu är man en lallare, en riktig amatör även om jag inte tror att det är så illa att jag kör över fältet. Men när jag var som bäst och körde ungdomsloppen i Danmark så blev jag känd för att jag inte hade något emot att köra väldigt svåra hästar, riktiga galningar. På den tiden höll jag på med hästar varje dag så man var totalt orädd.

Hur förbereder du dig?

– Jag har ringt till Tarzan (Stefan Melander) som lovat att jag ska få komma dit och köra i veckan. Det är ju inte varje dag man sitter i sulkyn numera så nu ska det tränas så mycket det går för att få in känslan igen.

Är det nervöst?

– Ja, nu ska man ju köra mot några av världens bästa kuskar och det är ju lite skillnad. En gång i Norge 1990 körde jag mot deras bästa kuskar, men då galopperade hästen direkt från spår elva.

Tänk om du vinner…

– Det kommer inte att hända. Jag är glad bara jag klarar att sitta kvar i sulkyn.

Okej, lycka till!

– Tack, det kan verkligen behövas.

FAKTA

Mer om loppet

Övriga deltagare i Erik Adielssons kuskmatch på Visbytravet 11 juli är:

Erik Adielsson, Veijo Heiskanen, Örjan Kihlström, Adrian Kolgjini, Joakim Lövgren, Marcus M Melander, Ulf Ohlsson, Hanna Olofsson, Stefan Söderkvist, Olof Thorson och Johan Untersteiner.

Kanal 75/Robin Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM