Goop: ”Det gäller att vara vaken…”

Foto: kanal75
TRAV

Stjärnkusken Björn Goop vinner mest på Åmål.

I kväll är han nyckelkusk när V86-cirkusen gästar banan.

– Baht Launcher är bästa chansen, han ska med på kupongen, hälsar Goop.

Förra året vann han 14 av 59 körda lopp på banan.

I år har Björn Goop vunnit fem av de 16 lopp han har kört på Åmålstravet. Den statistiken gör att han har vunnit mest på Åmål i snart två år.

Stjärnkusken har alltså stenkoll på den något speciella banan som endast mäter 800 meter (det vanliga i Sverige är 1000-meters banor).

– Det som är speciellt är att det är långa kurvor och kortare rakor, det är väldigt kort upplopp. Det går att vinna bakifrån, men i ”normala” lopp så vinner oftast den som sitter i ledningen, säger Björn Goop.

Du vinner mycket på Åmål. Vad har du för knep?

– Det är en fördel av att ha kört mycket lopp där. Mitt jobb är att hitta den bästa möjliga lösningen för hästen. Ibland kan man sno åt sig en fin position, och därmed vinna loppet. Det är en bana där det gäller att vara vaken, säger Goop.

Hur är spåren bakom startbilen till exempel? Hur är det att ha spår 1?

– Spår 1 är lika bra som på någon annan bana, det är ingen skillnad på det sättet. Men det är naturligtvis svårt att komma till om man har spår långt ut.

”Riktigt snabb ut”

Som vanligt när Åmål kör tävlingar kan Björn Goop bli nyckelkusk. I kväll, när V86-cirkusen gästar, är det inget undantag. Björn kör totalt sju hästar inom spelformen.

Vem är din bästa chans?

– Baht Launcher har gått bra och är riktigt snabb ut. Han har visat att han går bra i ledningen också. Det kanske inte är någon spik, men han ska med på kupongen, hälsar stjärnkusken.

ARTIKELN HANDLAR OM