FARTDÅRARNA

Åke Svanstedt är inte ensam - här är stjärnkuskarna som gillar att gasa

Foto: Kanal 75
TRAV

De är snabbast på travbanan.

Men även i bilen går det fort för Sveriges tio bästa kuskar.

Trav365:s granskning avslöjar att stjärnkuskarna blivit av med körkortet 12 gånger på fem år.

Sveriges framgångsrikaste travtränare, Åke Svanstedt, åkte 13 juni fast för fortkörning efter att ha kört 163 kilometer i timmen på 110-väg. Han stoppades efter en polisjakt i Småland där en mötande patrull hejdade stjärnkuskens framfart och omhändertog hans körkort. Stjärntränaren hann bara köra bil i 20 dagar, för så sent som den 23 maj fick han tillbaka körkortet efter en tidigare fortkörning den 22 mars i år.

Förlorat körkortet 12 gånger

Trav365 har granskat Sveriges 10 framgångsrikaste kuskar i körkortsregistret.

Stjärnorna tillbringar en stor del av sin arbetstid i bilen då de kuskar mellan tävlingar runt om i Sverige. Granskningen visar att Åke Svanstedt är långt ifrån ensam om att köra fort både på och utanför travbanan. Tillsammans har Sveriges kuskelit tappat körkortet 12 gånger de senaste fem åren.

Av med körkortet i två månader

Örjan Kihlström kallas för "Gubben i lådan" på travbanan eftersom han smyger och kör försiktigt med hästarna. Men på vägarna är han inte lika blyg. Stjärntränaren förlorade sitt körkort så sent som den 24 juni i år i Gävleborgs län. Även ifjol gick det undan på vägarna för "Gubben i lådan", den 31 maj 2011 förlorade han körkortet i två månader.

Ulf Ohlsson är kanske den travkusk i Sverige som kör mest bil, på ett år blir det 16000 mil. Tre gånger har han blivit av med körkortet de senaste åren, senaste gången var den 24 februari 2011 då polisen beslagtog kortet i en månad.

Bergsåkerskollegan Robert Bergh, som tränar hästar åt Peter Forsberg och bröderna Sedin, vill inte vara sämre. De senaste fem åren har han varit av med kortet två gånger, senast togs det den 9 augusti ifjol i två månader.

Värst är ändå Åke Svanstedt som sedan 2008 varit av med körkortet fyra gånger. Efter en fortkörning den 23 februari 2008 var han av med "lappen" i fyra månader, samma straff som han får efter den senaste fortkörningen.

Tar körkortet på plats

Trafikpolisen Sten-Åke Axelsson berättar vad det är som gäller när det handlar om hastigheten på landets vägar.

– Är du på en 30 väg eller lägre och kör 21 kilometer fortare eller för mycket då tar vi körkortet på plats. Är det 40, 50, 60-väg eller uppåt då är det 31 för mycket som vi tar körkortet, säger Sten-Åke Axelsson, inspektör vid trafikpolisen i Dalarna.

Hur länge man blir av med sitt körkort beror på hastigheten.

–  Ju fortare det går desto längre återkallningstid blir det. Det har inte polisen att göra med utan transportstyrelsen som har hand om körkortsåterkallelsen. Vi tar körkortet på plats och skickar till transportstyrelsen. De avgör hur länge körkortet ska vara återkallat.

FAKTA

Kuskar som kört för fort

Björn Goop

Körkortet återkallat i tre månader 13 juni 2008

Åke Svanstedt

Körkortet återkallat i fyra månader 13 juni 2012

Körkortet återkallat i två månader 22 mars 2012

Körkortet återkallat i tre månader 26 nov 2009

Körkortet återkallat i fyra månader 23 feb 2008

Ulf Ohlsson

Körkortet återkallat i en månad 24 februari 2011

Körkortet återkallat i en månad 20 februari 2010

Körkortet återkallat i två månader 26 mars 2008

Örjan Kihlström

Körkortet återkallat 24 juni 2012, påföljd ej avgjord

Körkortet återkallat i två månader 31 maj 2011

Robert Bergh

Körkortet återkallat i två månader 9 augusti 2011

Körkortet återkallat i två månader 3 september 2007

Vi har klarat oss

Erik Adielsson

Jorma Kontio

Johnny Takter

Stefan Söderkvist

Källa: Transportstyrelsens körkortsregister