1.09,7 - här chockar stjärnan travvärlden

1 av 8 | Foto: kanal75
TRAV

Sprintermästaren 2012 blev ett historiskt lopp.

Brad de Veluwe slog Europarekord för 4-åringar: 1.09,7!

– Hästen var bättre än någonsin, det fanns till och med krafter kvar, säger segerkusken Tuomas Korvenoja

Under torsdagskvällen avgjordes klassiska travloppet Sprintermästaren i Halmstad med 903 000 kronor till segraren. Ett lopp som tidigare vunnits av rader av topphästar.

Redan de tre försöksloppen blev en härlig fartfast där finske Brad de Veluwe och svenske Panne de Moteur imponerade mest som försöksvinnare. Loppen avgjordes under perfekta förutsättningar och på en hypersnabb bana.

– Panne de Moteur var enormt bra i försöket, sa kusken Örjan Kihlström.

Det blev också de två hästarna som gjorde upp om finalen, och vilken final det blev.

Hyllade banan efter segern

Tuomas Korvenojas Brad de Veluwe brakade direkt till ledningen i finalen, och höll ett ursinnigt tempo. Första 1000 meterna gick på 1.09,3, och Brad de Veluwe höll tempot ändå in i mål, och såg knappt trött ut.

Den enda som kunde haka på hjälpligt var Panne de Moteur som slutade tvåa på 1.10,0 från andra utvändigt.

Segertiden 1.09,7 är en tiondel från världsrekord för 4-åringar på 1000-metersbana, det svenska rekordet innehades tidigare av Lavec Kronos med 1.10,2.

– Tiden är banans förtjänst, jag har aldrig kört på ett bättre underlag än i kväll. Dessutom var hästen bättre än han varit någon gång tidigare. Det fanns nog någon tiondel sparad, sade Tuomas Korvenoja efter segern.

”Redan en världsstjärna”

Efter en liten downperiod är Europas bästa 4-åring Brad de Veluwe tillbaka i toppform och närmast startar hästen i finska Derbyt. Nästa år är siktet inställt mot Elitloppet – redan nu har hästen visat att han klarar två heat samma dag på ett utmärkt sätt.

– Det här är en av mina allra största segrar. Efter Konungens Pokal fanns det de som sa att han var slut så det är skönt att han är tillbaka. Jag tror att han redan nu är en världsstjärna och Elitloppet är det stora målet nästa år, avslutade Korvenoja innan han red tillbaka till stallbacken och tog emot jublet från den stora publiken på Halmstadtravet.

FAKTA

Bra de Veluwe

Hingst 4 år.

Stam: Andover Hall-Amazing Ride

19 starter, 16 segrar

Prispengar: 5 miljoner insprunget.

Tränare och kusk: Tuomas Korvenoja

Rekord: 1.09,7

Trav365