Efter radiosuccén – Luddes liv blir bok

Foto: ALN
Lennart Persson och Lutfi Kolgjini.
TRAV

Efter Lutfi Kolgjinis succé som sommarpratare i P1.

Nu planerar stjärntränaren att ge ut en bok om sitt liv.

– Efter gårdagen och de reaktioner som han fick från kända och okända sa vi att vi måste skriva en bok, säger journalisten Lennart Persson, som var med och hjälpte Ludde att skriva manuset till Sommar i P1.

Lutfi Kolgjins insats som sommarvärd i P1 har hyllats av lyssnare och travprofiler. I sitt program under torsdagen berättade Ludde om sin resa från fåraherde till en av Sveriges största travtränare.

Det var journalisten Lennart Persson som hjälpt Kolgjini att få ihop manus till programmet. Tre dagar tillbringade han på Kolgjinis gård Vomb för att hjälpa till.

– Ludde tyckte från början att det kändes ganska enkelt. Men efter ett tag kom han på att det här är mer jobb än man tror, och det är det faktiskt.

– Han ringde mig och frågade om jag kunde hjälpa han att skriva det han berättade. Jag tackade ja. Vi satt några dagar i Vomb då han berättade och jag skrev. Det var det jag hjälpte honom med, berättar han.

För Lennart Persson kändes det som en stor ära att få hjälpa till.

– Jag visste att han hade en intressant historia att berätta. Jag har lyssnat på honom i många olika sammanhang och vi har åkt ihop och träffats. Jag visste att han hade en bakgrundshistoria som förmodligen skulle fängsla folk. Det kändes bara inspirerande att på något vis vara delaktig i det där. Men det är hans historia och berättelse.

”Han är så skicklig”

Lennart Persson satt hemma på sin altan och lyssnade på programmet under torsdagen.

– Jag visste ungefär vad han skulle säga, så jag borde ha varit neutral. Men det var spännande att sätta sig ner och lyssna. Jag visste att han hade en historia som höll, men att framföra det är också en konst. Att hitta tonen och det får inte kännas som att man läser ett manus. Men det fanns ingen risk eftersom han deltagit så aktivt i det manus som vi skrivit. Efter tre, fyra minuter av programmet kände jag att det var lugnt. Han är så skicklig på att prata och betona på rätt ställe. Som lyssnare levde jag in i det han sa, trots att jag visste vad som skulle komma.

Boken kan komma ut till jul

Efter succén i P1 har de två bestämt sig för att skriva en bok tillsammans om Kolgjinis liv.

– Vi har pratat om det ett tag jag och Ludde. Vi har sagt att vi kanske ska skriva en bok ihop. Det beror mest på han och hur mycket tid han har. Efter gårdagen och de reaktioner som han fick från kända och okända sa vi att vi måste skriva en bok. Det känns som att det skulle bli väldigt intressant. Boken skulle kunna komma ut senhösten och vara klar för försäljning till Breeders' Crown eller julhandeln. Men det beror även på om Ludde har tid. Jag har sagt att jag är till förfogande och jag vill gärna göra det.

Hur skulle du beskriva din och Luddes relation?

– Vi har blivit vänner. Från att ha haft en professionell roll med våra yrken så har det med åren blivit en vänskap.