Så blir shejkens nya storsatsning i Sverige

”Det är en ära”.

TRAV

Med stöd av en av världens rikaste män, Sheikh Mansoor Bin Zayed Al Nahyan, från Abu Dhabi, vann Manchester City i våras Premier League i fotboll.

Med stöd av samme man ska arabgaloppen nu ta språnget in på de stora galopparenorna – och på tisdag kväll rids två lopp för arabhästar på Täby Galopp.

– Det är en ära för svensk galopp att få vara med i denna serie lopp över hela världen för arabhästar, som shejken instiftat, säger Nicholas Cordrey, sportchef i Svensk Galopp.

Från vänster: Förenade arabemiratens ambassadör i Sverige Najla Al Qassimi tillsammans med svenska ryttarinnan Hillevi Ljungqvist, Svensk Galopps Mats Genberg och arrangören Lara Sawaya. Foto: Stefan Uppström

Vid en välbesökt presskonferens på Grand Hotel i Stockholm redogjordes för detaljerna i Sheikh Mansoor Bin Zayed Al Nahyan´s stora internationella satsning på arabgalopp. Tävlingen på Täby Galopp på tisdagskvällen är en av tio deltävlingar i en internationell racingserie för arabhästar. Serien avslutas på hemmaplan, i Abu Dhabi, 11 november. I serien ingår även ett lopp för arabhästar med enbart kvinnor i sadeln, där 37-åriga Hillevi Ljungqvist är Sveriges deltagare i kampen om förstapriset på 90 000 kronor.

I tisdagens huvudlöpning för arabhästarna, som också är V65-2, är fransktränade hästen 3 Rasikh på sina överlägsna meriter klar favorit till förstaprisets 112 500 kronor. Rasikh ägs för övrigt av Sheikh Mansoor Bin Zayed Al Nahyan, så det troliga är att loppets sponsor även tar hem förstapriset!

Shejken var själv inte på plats i Stockholm, men representerades av en stor delegation från Abu Dhabi. Ansvarig för den internationella serien för arabhästar är Lara Sawaya, som fick förklara shejkens intresse att satsa på tävlingar för arabhästar i hela världen:

– Arabhästen är en viktig del i vår kultur, vårt arv och vår identitet. Vi vill sprida kunskapen och intresset för arabhästen i hela världen, sade hon.

På tisdagen rids det även topptävlingar på Täby, Breeders’ Trophy, som avdelning fem och sex.

Gråberg tror på Golden Memory

Täbys championjockey Per-Anders Gråberg rider i samtliga avdelningar. Så här säger ”P-A” om chanserna:

– 5 Tiger Goddess (V65-1) går med övervikt, så det blir nog tufft. Men hon har lämpliga förutsättningar annars.

– 5 Al Dahis (V65-2) är en av de bättre araberna i Sverige. Nu möter den en bra fransktränad häst (Rasikh) och en bra holländare (Athlete de Sol). Men vi borde i alla fall ta med oss goa prispengar från loppet.

– 7 Cawett Cove (V65-3) kommer från Petersens stall som jag brukar rida för. Vi har varit besvikna på hans två senaste starter. Näst senast i Danmark ”pullade” han bort en massa krafter i onödan som femma. Men han tränar bra och till skillnad från många andra hästar i stallet så har han inte varit sjuk.

– 4 Grace From Grasse (V65-4) gick bra på den här distansen på Jägersro senast, hon har nog ganska bra chans.

- 5 Golden Memory (V65-5) är en av ”våra” som inte heller varit sjuk. Hon är kanske inte gynnad av 2400 meter, men hon var hyfsad sexa i Dansk Derby i fjol i alla fall. Hon har tänt till på träningen, jag tycker att hon har bra form och hon gör alltid bra lopp på Täby.

– 4 Domo Arigato (V65-6) har inte startat i år och då är hon svår att ”sätta in” bland dom här hästarna. Tränaren Caroline Malmborg säger att hon tränar jättebra, men jag tror att hon får svårt att duga mot dom bästa direkt. Däremot kan hon vara värd att passa i lite enklare omgivning framöver.

Bästa chansen?

– Det bör vara Golden Memory.

Per Carlsson/ Robert Okpu/ Kanal 75