Sedin om stjärnan på V86: ”Det är en mycket bra chans”

Bröderna Sedin satsar på travet Under sommarmånaderna i Sverige blir det många besök på banorna. På onsdag kan deras nya stjärna Nahar vinna Gotlandslöpningen.
TRAV

På vintrarna bor de i Kanada och öser in poäng för NHL-laget Vancouver Canucks.

Somrarna spenderas i Sverige med mycket trav på schemat.

Daniel och Henrik Sedin satsar hårt på sin lyxhobby.

– Vi har ett stort intresse, säger Henrik.

Att många ishockeyspelare gillar trav är ingen hemlighet. Peter Forsberg, Mats Sundin och Henrik Zetterberg gör det.

Tvillingbröderna Henrik och Daniel Sedin är några andra. På vintrarna är det hockeyn som är i fokus på andra sidan Atlanten. Närmare bestämt i Vancouver, Kanada. Men på somrarna, som spenderas mestadels i Sverige, är det mycket trav på schemat.

– Det blir mycket, det blir det. I går var vi på Solänget där en av våra hästar, Tangen Haap, blev tvåa. Vi följer med hästarna på tv:n eller datorn. Vi läser mycket om trav generellt. Vi följer med så gott vi kan även när vi är i Kanada, men det blir mer sporadiskt då vi tränar de tider då det är trav här i Sverige, säger Henrik Sedin.

”Bästa hästen vi har haft”

Bröderna har haft en del hästar genom åren. Just nu äger de fyra stycken. Tre hästar hos unga Solängetproffset Björn Karlsson och en hos Bergsåkers dominant Robert Bergh.

– Det är kul att få följa med på Björns resa. Han är duktig och har trots sin ålder stor rutin, han har varit hos Bergh och fått chansen. Man vet hur många som håller på med dåligt material, då är det roligt att kunna ge han den här chansen.

Hos Robert Bergh har bröderna stjärnan Nahar som köptes tidigare i våras. Och de har höga förväntningar på honom.

– Det är den bästa hästen vi har haft, det är otroligt kul att äga en sådan här häst. Vi fortsätter hålla kontakt med Robert, han har hjälpt oss mycket genom åren och han har betytt mycket. 

Hur gick det till när ni köpte honom?

– Det var Robert Bergh som hörde av sig. Vi tänkte börja om på nytt med någon unghäst, men när det fanns chans i Nahar här så körde vi på det. Vi är otroligt tacksamma för det, för Nahar var en häst som vi hade följt en längre tid, berättar Henrik Sedin.

”Måste vara bra chans”

På onsdag startar Nahar i Gotlandslöpningen på V86. Henrik och Daniel kommer inte att vara på plats på Gotland för att se sitt nya stjärnämne, men loppet kommer att följas via datorn eller tv:n.

– Det kommer bli tufft, och det beror på hur det blir kört. Men det måste vara mycket bra chans, det tror jag. Det är få förunnat att ha en så här bra häst.

Hur ser planen ut för Nahar efter detta?

– Det blir Axevalla under StoChampionats-helgen först. Sen får vi se. Robert har sagt att han får tävla på här hemma så länge vi är här hemma, sen när vi sticker så tar han ner honom till Frankrike. Enligt Bergh finns det mycket bra lopp för honom, vi hoppas att banan där ska passa honom som handen i handsken, men man vet ju inte, säger Henrik Sedin.