Hockeystjärnornas krig – på travbanan

Foto: Kanal75, Jimmy Wixtröm, Lina Larsson, Stefan Jerrevång
SATSAR MÅNGMILJONBELOPP Trav365 listar hockeyprofilerna som satsar hårdast på travsporten.
TRAV

De alla är- eller har varit stjärnor på isen i många år.

Nu krigar några av Sveriges mest välkända hockeyspelare om framgångar på travbanan.

Tillsammans satsar de mångmiljonbelopp på sporten.

Det är ingen hemlighet att hockeyspelare gillar trav. Några av Sveriges mest kända stjärnor satsar enorma belopp på travsporten och köper dyra hästar i parti och minut.

Och spelarna som satsar blir fler och fler. Under sommaren är de flesta hemma i Sverige på semester och det är många som passar på att besöka travbanorna runt om i landet.

Trav365 går här igenom hockeyprofilerna som satsar hårdast – och krigar på travbanan.

”Väldigt elittänk”

Mats Sundin har länge varit intresserad av trav, men efter att han lagt skridskorna på hyllan efter en lång och mycket framgångsrik karriär så har satsningen på travet bara blivit större och större. Tillsammans med tränaren Stefan Hultman gör nu ”Sudden” en rejäl satsning – kanske den hårdaste av hockeyspelarna.

Tre år i rad har han köpt den dyraste hästen på elitauktionen som hålls i samband med Elitloppshelgen i slutet av maj. Totalt har Mats Sundin köpt hästar för 2,6 miljoner kronor på elitauktionen de tre senaste åren.

–  ”Sudden” har ett väldigt elittänk och vill vara med i de största loppen. Vi gick runt tillsammans på auktionen och kollade efter en häst som såg ut som en blivande Elitloppsvinnare, har tränaren Stefan Hultman berättat i en tidigare intervju.

Sedan tidigare äger Mats Sundin och Ulf Dahlén USA-hemmahörande Maxx Photo, "Sudden" har också ägt Rotation som startade i Elitloppet 2004.

Köpte dyraste ettåringen någonsin

Peter Forsberg har ägt ett antal topphästar genom åren, bland andra Tsar d'Inverne och Adrian Chip, och tillsammans med sin pappa Kent Forsberg gör de en stor satsning. Senaste jätteköpet var ettåriga Amour des Roseaux som blev den dyraste ettåringen någonsin som sålts i Frankrike.

Prislappen: 2,2 miljoner kronor.

– Det har saknats en riktig kanon i stallet, den här har förutsättningar för att bli en sådan, har Kent Forsberg berättat för Trav365.

Peters reaktion efter miljonaffären:

– Han tyckte det var mycket pengar, annars hade han inga kommentarer, säger Kent Forsberg till Trav365.

”Foppa” har även andra projekt igång inom travbranschen. Tillsammans med tv-profilerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson äger han toppstammade Lina Klipp. I en tidigare intervju med Trav365 har Peter berättat följande om sitt hästintresse:

– På något vis är hästen en polare, man blir nervös när de ska springa.

Flera spelvinster

Kristian Huselius är kanske den hockeyspelare som syns oftast ute på travbanorna runt om i landet. ”Husse” äger ett antal hästar, de flesta står hos Solvalla-tränaren Timo Nurmos. Bland andra Caddie Comet och Carlos Lightning. Den sistnämnde äger han tillsammans hockeypolarna Tony Mårtensson, Magnus Johansson och Per-Johan Axelsson. Kristian har även haft en del framgångar på spelet och dragit in flera miljoner på travspel.

”Zäta”: Uppvuxen med trav

– Det blir otroligt spännande. Jag tycker att travet är jäkligt kul.

Det har Henrik Zetterberg berättat i en intervju med Trav365. Tillsammans med sin fru Emma Andersson äger han två hästar hos Robert Bergh.

– Jag är uppvuxen med trav via min pappa och farfar. Helgerna var ofta styrda av V75 och jag hängde tidigt med på travbanorna. Nu när man är hemma om somrarna är det en härlig avkoppling att åka på trav, berättade ”Zäta”.

– Det är inte så många i Detroit som följer travet och de som jag snackar mest hästar med är tvillingarna Sedin.

Följer travet från Kanada

Bröderna Sedin har haft ett travintresse i stort sett hela livet och ägt flera hästar hos Bergsåkerprofilen Robert Bergh. Bland andra Amour Ami som tävlade med stor framgång i Europa.

Nu äger bröderna totalt fyra hästar. Stjärnan Nahar hos Robert Bergh som startar på lördag i gulddivisionen på Axevalla och tre hästar hos unga Solängetproffset Björn Karlsson.

– Vi har ett stort travintresse. Vi följer med hästarna på tv:n eller datorn. Vi läser mycket om trav generellt. Vi följer med så gott vi kan även när vi är i Kanada, men det blir mer sporadiskt då vi tränar de tider då det är trav här i Sverige, säger Henrik Sedin.

Mårtenssons jätteköp

Tony Mårtensson står för den senaste storsatsningen i trav-Sverige. Nyligen köpte han 40 procent i Henrik Larssons profilhäst Caballion för miljonbelopp. Mårtensson är även med och deläger Pojke Kronos som vann Ulf Thoresens Minneslopp under söndagen. Han är även med på Carlos Lightning, Eros Tooma, Umbria och Fantom Sund med flera.

– Tony och Torbjörn har lärt känna varandra genom mig. Det är en rolig grej och han är otroligt travintresserad och väldigt kunnig. Tony och jag  är goda vänner och har spelat ihop tidigare. Vi umgås flitigt när han är hemma. Det här är kul. Delad glädje och dubbel glädje, berättade Henrik Larsson efter Tonys inköp i Caballion.

Han fortsatte:

– Hans hästar har gått bra i år. Det är en turgubbe, det är bra att ha med han i stallet.

Experten hyllar satsningarna

Lennart Forsgren, före detta hockeyspelare och tränare/kusk, numera travexpert tycker att hockeystjärnornas satsning är mycket positiv för sporten.

– Jag tycker det är jättebra, det är bra att det kommer in friska pengar i travsporten. Vill man vara med och slåss med de stora så får man betala, och det är bra att det finns de som kan betala, har han berättat i en tidigare intervju.

ARTIKELN HANDLAR OM