Ludde: Hoppas de har en joker

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON, MAGNUS SANDBERG, KANAL75
Niclas Andersson, Anna Settman, Mats Gabrielsson och Rune Andersson.
TRAV

Ett av de hetaste trav- och speljobben i världen blir snart ledigt.

Efter nio framgångsrika år som vd slutar Remy Nilson på ATG.

– Remy har varit enormt stark, det finns knappt någon som kan ta över, men jag hoppas det finns en joker, säger stortränaren Lutfi Kolgjini.

Foto: Lars Jakobsson/Kanal75
ATG:s vd Remy Nilson.

Remy Nilson har haft en fantastisk karriär inom ATG. Efter att ha varit framgångsrik sportjournalist på Expressen började han under 1982 arbeta som marknadschef på spelbolaget och lyckades sätta travet på den folkliga kartan.

Efter några år som chef för sporten på SVT tog han 2004 över som vd och på den positionen har han fått spelsiffrorna att stiga – och gjort travspelet folkligare. För snart tre månader sedan meddelade 62-årige Nilson att han innan årsskiftet kommer sluta som vd för spelbolaget. Och i förra veckan meddelade även Remys högra hand, vice vd:n Benno Eliasson att han lämnar ATG för att bli finanschef för Proffice. Nu pågår rekryteringen för fullt av ersättarna. Bortfallet av ATG:s två tyngsta namn har gjort många inom travsporten oroliga, bland annat stortränaren Lutfi Kolgjini, en maktfaktor inom svensk travsport.

– Jag tyckte Benno var den perfekta ersättaren. Han kan både sporten och spelet och han är populär bland oss aktiva. Han syntes alltid på banorna när det var V75 och så vidare.

”Kunniga på sporten”

Lutfi Kolgjini har svårt att hitta en annan självklar ersättare till Remy Nilson.

– Det behövs folk som är kunniga i sporten, det är oerhört viktigt. Sporten och spelet måste leva i symbios med varandra. Remy har varit stark, det finns inget namn som kan ta över enligt mig. Men de kanske har någon joker? Jag kommer på ett namn, Rune Andersson. Han skulle jag vilja se som vd på ATG, men han har ju fullt upp med sina egna grejer.

– Det måste in ungt och nytt fräscht folk både på ST och ATG. Det ska in nya unga i samtliga styrelser, nya som kan sporten och spelet. Anna Settman vore ett piggt namn, säger Lutfi Kolgjini. 

Vem ska då ta över ATG? Trav365 har listat elva kandidater med lite olika bakgrund.

FAKTA

Pär Sundberg

Gör i dag: Entreprenör och styrelseproffs.

Bakgrund: Grundare och tidigare vd på OTW som producerar trav-tv och har en gedigen kunskap om vad som krävs för att travet ska få uppmärksamhet. Har de senaste åren varit vd på tv-produktionsbolaget Meter och varit entreprenör, men har många kontakter kvar på ATG sedan sin OTW-tid.

Niclas Andersson

Gör i dag: Vd för travets mediebolag Kanal75.

Bakgrund: Har varit sportjournalist och krönikör på Expressen. De senaste åren har han jobbat som vd på Kanal75. Kvällstidningsbakgrund har visat sig vara ett vinnande koncept på ATG, då Remy Nilson också arbetat på Expressen.

Johan Lindberg

Gör i dag: Sportchef för Trav Gävleborg.

Bakgrund: Sportjournalist som i flera år varit redaktionschef på Kanal75. Kommer från Skellefteå och har en gedigen passion för travsporten. Får ses som en outsider i detta gäng.

Anna Settman

Gör i dag: Styrelseproffs och rådgivare.

Bakgrund: Har varit vd för Aftonbladet och Aftonbladet.se och tidigare marknadsdirektör för Aftonbladet. Har en gedigen kompetens om vilka marknadssatsningar som går hem hos de breda folkmassorna, vilket kan passa ATG.

Stefan Johansson

Gör i dag: VD för Hästnäringens nationella stiftelse.

Bakgrund: Har bland annat varit vd för Åbytravet Axevallatravet och chef för Casino Cosmopol i Göteborg. Har ett stort kontaktnät inom travbranschen och är mångas favorit.

Jesper Kärrbrink

Gör i dag: Styrelseproffs och rådgivare

Bakgrund: Har varit vd för Eniro och Svenska Spel. Var Sveriges yngsta tidnings-vd när han tog över Östersunds-Posten som 24-åring. Kan spelbranschen, men tiden på Eniro var ingen succé. Avgick i protest från Svenska Spel när finansministern avslog hans expansionsplaner, så ett osäkert kort hos statens representanter i ATG:s styrelse.

Kent Öhlander

Gör i dag: Försäljningsdirektör på ATG.

Bakgrund: Värmlänning som tidigare har varit framgångsrik vd på Färjestadstravet i Karlstad, marknadschef på Solvalla och även drivit spelbutiker. Kan verksamheten utan och innan och har som försäljningschef del i de senaste årens omsättningsframgångar.

Leif Öhlund

Gör i dag: Marknadsdirektör på ATG.

Bakgrund: Pappa till reklamkampanjer som vunnit priser och uppmärksammats i reklam-Sverige. Har dessförinnan jobbat inom reklambranschen och varit lärare på Umeå Universitet.

Tillsammans med Johan Lindberg en outsider.

Rune Andersson

Gör i dag: Företagsledare.

Bakgrund: Varit styrelsleordförande i Elextrolux. VD och koncernchef i Trelleborg AB som under Anderssons ledning blev en av Sveriges största industrikoncerner. Har stort häst intresse och driver travträning genom sitt företag Mellby Gård. Kan sporten och spelet. Har åldern, 66 år, emot sig.

Mats Gabrielsson

Gör i dag: Entreprenör och riskkapitalist.

Bakgrund: Framgångsrik affärsman. Fått flera företag att gå från förlust till vinst genom åren. Driver- och har drivit flera investmentbolag. Stor travfan och går under stallpseudonymen ”Stall Oxalis”. Äger över 100 hästar och Gabrielsson är även ägare av Talinns travbana i Estland. Väl insatt i både sport och spel i Sverige.

Svante Stockselius

Gör i dag: Ordförande i Kristallen och tv-entreprenör.

Bakgrund: Varit nöjesjournalist, programchef på TV3, nöjeschef på SVT och högsta chef för Eurovision. Svante Stockselius har ett brinnande travintresse och äger stjärnhästen Kadett C.D. Han har också en gedigen CV med toppjobb inom tv och showbusiness och har varit högsta chef för Eurovision, europeiska schlagerfinalen.