Knäcktes av hetsen – nu rasar debatten

Jean Michel Bazire mår bättre - men fler riskerar att bränna ut sig

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
TRAV

Jean Michel Bazire börjar tillfriskna efter sin stroke.

Men nu rasar debatten för fullt: Toppkuskarna pressas för hårt och knäcks.

– Man borde införa körförbud en dag i veckan, annars är det risk att fler kuskar knäcks, säger tränaren och experten Anders Lindqvist till Trav365.

I lördags körde den franske superkusken, Jean Michel Bazire, lopp på Enghiens travbana utanför Paris. Direkt efter ett av loppen blev kusken akut sjuk – och fick med ilfart föras till sjukhus där han vårdats sedan dess. Läkarna tror att kusken drabbats av en stroke.

Från början var rapporterna dåliga, men nu kommer glädjande nyheter från Frankrike. I dag, onsdag, har kusken kunnat resa sig ur sängen på intensivvårdsavdelningen. Bazire kan gå själv och kan äta. Dock har han fortfarande ingen känsel i sin vänstra arm, något som är oroväckande. Enligt läkarna har blodproppen i hjärnan löst upp sig själv utan operation.

Kravet: Inför tävlingsförbud

Efter Bazires insjuknande har en stor och het debatt blossat upp i Frankrike. Många experter menar nu att kuskarna pressas alldeles för hårt, och knäcks i det tuffa tempot då de ofta tävlar på flera olika banor – samma dag. Dessutom är flera av kuskarna, däribland Bazire, ansvariga för stora träningsstall. Anders Lindqvist, expert och tränare, är oroad och vill inför körförbud.

– Det är snart dags att inför tävlingsförbud under en dag i veckan för kuskarna. De ska inte få jobba hur mycket som helst, man måste vila i bland. Catchdrivers har väldigt svårt att säga nej för de riskerar då att bli av med styrningar i framtiden. De vill inte göra tränarna arga, så de har svårt att avstå. Avstår kuskarna blir de ofta ifrågasatta, det är inte lätt, säger Lindqvist.

Han fortsätter:

– Nu är kuskarna på två olika banor samma dag. De börjar tidigt på dagen och kör till sent på kvällen, vilket gör det väldigt jobbigt för kuskarna. Det är en jobbig situation, och det enkla är att man inför en dag i veckan då de måste vara lediga.

”Straffat sig”

Jean Michel Bazire är Frankrikes stora kuskstjärna och kallas i Frankrike för "travets Zidane". Även som tränare gör han succé, då han tillhör de fem bästa i landet. Men pressen har blivit för stor, enligt Anders Lindqvist, som nu är orolig att flera kuskar kan råka ut för samma sak.

– Han har varit hård mot sig själv och det hetsen straffade sig. Han har arbetat hårt och sovit väldigt lite, det kan man lugnt sagt säga och det är risk att det kan bli fler sådana här fall. Tidigare var det inte trav dygnet runt, men nu är det vanligt att kuskarna är på två banor samma dag och det är väldigt tufft, säger Anders Lindqvist.

”Beundrar de som tränar och kör”

Även i Sverige har många toppkuskar ett otroligt pressat schema då de både kör och tränar hästar. Nyligen åkte Åke Svanstedt fast för fortkörning och förlorade sitt körkort i hetsen mellan travbanorna.

– Att vara travtränare och kusk i dag är ett djävulskt jobb. Det är aldrig ledigt, och catchdriverna har det mycket bättre. Jag beundrar de som tränar och kör sina hästar hela tiden, det är otroligt att de ens kan stå upp. Man kan säga ifrån, men många är rädda att göra det då andra får köra hästarna, säger experten och den före detta kusken Lennart Forsgren.

Vad tycker du om Lindqvists förslag?

– Inte så tokigt, det är typiskt Anders Lindqvist att komma med ett sådant förslag. Alla måste koppla av och vara lediga i bland. Man måste tänka på sig själv och sina anhöriga, säger Forsgren.

ARTIKELN HANDLAR OM