Kung Åkes travkavalleri

Foto: GLENN H PERSSON/KANAL75. BILDEN ÄR ETT MONTAGE.
SUPERTRÄNAREN Här tränar 41 av Åke Svanstedts hästar samtidigt: ”Det är ett stort intresse”, säger Glenn H Persson som är försteman i stallet.
TRAV

Åke Svanstedt är travtränaren som spränger alla sifferrekord – på bilden tränar han 41 hästar samtidigt.

I helgen startar 44 av hans 249 hästar under travfesten på Axevalla – men Åke är avstängd och får se loppen från sidan.

– Det är ett stort intresse, det är jättekul, säger stallets försteman Glenn H Persson.

Axevallastjärnan Åke Svanstedt är landets stora travkung för tillfället. Tränaren dominerar de flesta ligor, och har i helgen 43 hästar till start under hemmabanans trippeltrav.

”Många som är nyfikna”

Tävlingarna drar igång i kväll, fredag, och många traventusiaster passar på att besöka tränaren innan topploppen. Under fredagsförmiddagen var massor av tränare, travfans och hästägare på plats på Åke Svanstedts gård för att hjälpa till med träningen av hästarna. Svanstedt har 243 hästar i träning – och under fredagens första träningstur var 41 hästar och kuskar ute på Bjertorp travcamps omtalade sandbana.

– Det är många som åkt hit lite tidigare för att hälsa på oss. Lasse Punkari, Henrik Lönborg och Michael Lönborg är bland annat här för att hjälpa till. I den andra turen var vi 39 ekipage, säger Glenn H Persson.

Hur kan intresset vara så stort?

– Vi har ett välfungerande koncept och det är många som är nyfikna på hur vi tränar. Dessutom är det en väldigt fin miljö.

Får vem som helst vara med och köra era hästar i träning?

– Inte vem som helst men frågar man snällt brukar man få vara med.

Chefen avstängd

Åke Svanstedt får dock följa sina hästar från sidan i helgen. Han är avstängd och kommer inte köra – något som är negativt för stallet. Detta drabbade även honom under Elitloppshelgen, då han också var avstängd.

– Det är tråkigt. Han får ge fan i att köra 14 dagar innan Elitloppet och Stochampionatet nästa år, det här går ju inte.

Vem är eran bästa vinstchans under helgen?

– Anastacia Trot, säger Glenn H Persson till Trav365.

”Bjuder på en bit mat”

Åke Svanstedt skriver i sin krönika i Sportbladet om intresset kring hans hästar och stall.

– Det är mycket folk som kommer och hälsar på den här helgen, vilket är trevligt. Som vanligt bjuder vi hästägarna på en bit mat i tältet på stallbacken. Det har blivit en uppskattad tradition.