Så ska kometen bjuda publiken på ny segeryra

Foto: kanal75
Ny V75-seger på gång? Jättetalangen Oskar J Andersson, 19, kör två hästar på lördag.
TRAV

19-åringen har gjort stor succé i trav-Sverige hittills i år.

På lördag kör stjärnskottet Oskar J Andersson två hästar på V75 och siktar på nya framgångar.

– Om man kollar på loppen är ingen av de två avsågade, säger han.

Experterna spår att han går en mycket ljus framtid tillmötes inom travet. 19-årige Oskar J Andersson har verkligen charmat trav-Sverige under första halvåret 2012. Fina styrningar och vilt firande vid segrarna har blivit grabben från Åmåls signum.

– Sammantaget har det här året varit väldigt bra hittills. Bättre än förväntat, säger Oskar.

Två V75-vinster i juni

Under Elitloppshelgen tog han karriärens hittills största seger. Med Jörgen Westholms (där han jobbar som lärling) High Leg spurtade han bäst över upploppet och vann enkelt.

– Ja, det var skönaste segern hittills. Det hade gått lite segt innan dess, berättar 19-åringen.

Efter framgången inför storpubliken på Solvalla har det bara rullat på. Två V75-vinster i juni till exempel, ett mycket bra facit för en relativt färsk lärling.

Vilken av V75-segrarna kändes bäst?

– Det var nog första, det var speciellt.

”Har en bra känsla”

På lördag har talangen chansen att förbättra sin statistik på V75. Jörgen Westholm ger sin unge adept nämligen chansen bakom två av stallets hästar. Och stjärnskottet är inte i blyg i förhandssnacket.

– Jag hoppas ta tredje- och fjärde V75-segern i helgen. Om man kollar på loppen är ingen av de två avsågade, säger Oskar J Andersson.

Men säger snabbt:

–  Men procentuellt kanske det inte är så stor chans att jag tar en dubbel...

Hästarna det rör sig om är 7 Lyckliga Lotta i V75-5 och 10 High Leg i V75-7. I avdelningen fem får han slåss mot andra lärlingar, men i V75-7 får han mäta krafterna mot stora delar av landets kuskelit.

– Det är svårt att bedöma chanserna, jag har läst på loppen och de flesta tippar att jag ska ha bäst chans med Lyckliga Lotta, men jag har så bra känsla för High Leg.

High Leg verkar verkligen trivas tillsammans. På tre starter har det blivit två segrar och en andraplats.

– Han har gjort bra lopp varenda gång jag har kört honom. Han hade varit struken för feber inför det förra loppet och borde ha kommit framåt med det loppeti  kroppen. Om det blir tempo och vi hittar ner i tredje-fjärde utvändigt så tror jag på bra chans. Jag vet att han kan spurta bra när han är i ordning och så tycker jag det känns i träningen nu, meddelar Andersson.

Kometen: ”Han är lite läskig”

Varför har det gått så bra när du kört High Leg?

– Det är flera olika faktorer. Men både jag och Jörgen tycker att vi passar bra ihop, jag håller honom lugn. Han är en bråkstake och han går utrustad med slagjord och en vagn med extra stång så att han inte ska kunna sparka ur mig. Han är lite läskig måste jag säga, men jag har börjat lita på honom.

Lyckliga Lotta då, hur ska du göra för att vinna det loppet?

– Hon är ganska bra i voltstart så jag tror på en bra start. Skulle jag träffa perfekt kanske jag kan utmana 1 Anastacia Trot om ledningen. Den hästen galopperade ju i första sväng i senaste starten. Annars får jag väl krypa ner i rygg på den, det vore perfekt.

När du vinner så har du vevat rejält med armen, hur många gångar vevar du armen i vädret om du tar nya segrar på lördag?

– Om det blir en dubbel så blir det några gånger, annars blir det ganska lugnt. För det första ska man veta att man är först i mål, sen får vi se hur det blir, säger han med ett skratt och avslutar:

– Jag får passa på att tacka Jörgen Westholm. Jag är tacksam över att jag får köra två hästar på V75, det är inte så många lärlingar som får såna här chanser, säger Oskar J Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM