”Jag har bra feeling”

Foto: KANAL75
FAVORIT I REPRIS? Viola Silas vann Stochampionatet 2010 med Viola Silas. På söndag har han chansen igen, den här gången med Chat Chip.
TRAV

Fredrik Persson vet hur det känns att vinna Stochampionatet.

På söndag kan Kalmartränarens nya stjärna, Chat Chip, ta hem storloppet – och en miljon kronor.

– Jag har bra feeling, får hon det perfekta loppet är det en jättebra chans, säger Persson.

40-årige Fredrik Persson tog 2010 hem Stochampionatet och en miljon kronor tillsammans med superstoet Viola Silas. Hästen var spelad till jättefavorit – och vann inför en jublande publik. I år har Persson chansen igen, den här gången med Chat Chip som är en av favoriterna i årets upplaga av storloppet.

När Viola Silas vann för två år sedan satt tränaren själv i vagnen, men den här gången överlåter han tömmarna till Stefan Söderkvist.

Anledningen: Ägarens krav.

– Han ville ha Stefan, så då får det bli så, säger Fredrik Persson.

Vad krävs av en häst för att vinna Stochampionatet?

– För det första gäller det att hästen hittat dagsformen. Om man har en riktig kulltopp så kan man vinna utan toppform. När jag vann med Viola Silas så vann hon trots att hon hade en dålig dag. Den som vinner på söndag måste ha en toppdag, för det skiljer lite mellan hästarna. Sen måste hästarna ha bra styrka, det är inte ofta stona går över 2 600 meter. De måste även ha ett bra löphuvud, det är ett långt lopp och ett långt upplopp på Axevalla. Det sätter prov på hästarna.

”Känns riktigt fin”

Chat Chip vann sitt försök för en vecka sedan på ett mycket bra sätt. I finalen startar hon från spår nio, och många experter tror att hästen spurtar ner alla.

– Jag blev väldigt glad då hon inte behövde gå i botten i försöket, jag hoppas att hon har lite extra krafter på söndag. Jag har bra feeling, hon har precis gått på rakan och känns riktigt fin. Hon är i bra form men från ett rätt så dåligt läge måste hon ha lite flyt.

Hur ser drömloppet ut?

– Att det blir bra körning från början, gärna under 1.10 första 500 metrarna. Sen att hon får gå med i en rygg 800 kvar för då tror jag att hon har en jättebra chans i och med att hon är så spurtstark. När jag hade Viola Silas i loppet var det nästan bara att inte köra på någon för att vinna, så är det inte nu men jag tror hon ska ha rätt så bra chans. Värst emot är Digital Darling och Askens Valencia.

När fick du Chat Chip i träning?

– Jag fick henne som tvååring i samband med Sprintermästaren. Det var ingen häst som utmärkte sig som tvååring utan det var först när jag började starta henne som treåring som jag märkte vilken otroligt fin häst det var.

”Jättespännande”

Viola Silas då? Jo då, även hon startar på söndag. I V75-7, ett stolopp, gör hästen comeback efter tio månaders vila. Hästen har haft problem med ett korsband i ett bakknä, och därför varit ifrån banan länge. Även hon startar från spår nio – men kusken och tränaren ligger lågt.

– Det ska bli jättespännande. Hon har tränat mycket och känns fin men än så länge är hon lite tung. Hon har inte den rätta spänsten som hon brukar ha när hon är i tävlingsform. Jag tror hon gör ett bra lopp, men jag vågar inte sträcka mig till att hon ska vinna. Jag blir inte förvånad om hon skulle vinna, men det är inte realistiskt, säger Fredrik Persson till Trav365.