Här tar Kung Åke sin 6 000:e seger

TRAV

Han vann Stochampionatet – och tog seger 6 000 som kusk.

Åke Svanstedt blev historisk då han vann hemmabanans storlopp för första gången.

– Det här var fulländat, sa stjärnan i vinnarcirkeln.

Åke Svanstedt är landets travkung för tillfället då han dominerar alla prestigefyllda ligor, och utklassar sina konkurrenter. Allt som oftast kör Svanstedt sina egna hästar i lopp, men då han inte kvalade in någon häst till Stochampionatet fick han nöja sig med att köra Svante Båths talang Drillbit Ås.

Det slutade med succé. Jättesuccé.

Trots att hästen fick ett tufft lopp utvändigt om en av förhandsfavoriterna, Digital Darling, var hästen starkast. Tempot till en början var mycket lågt, men efter en relativt snabb avslutning var Drillbit Ås starkast och kunde vinna. Med 10 meter kvar till mållinjen höjde Svanstedt ena armen i skyn, och bjöd den stora publiken på en segergest.

”Glad att jag fick köra”

TV4 fick ingen intervju med travkungen, då Svanstedt valt att bojkotta kanalen. I vinnarcirkeln var Svanstedt mycket lycklig.

– Det här var fulländat, det var egentligen ingen som körde från start och ingen ville ha dödens så det blev jag där. 1 400 kvar försökte Ulf Ohlsson gå men då svarade jag och det blev ingen fart förrän 300 kvar. Jag trodde Örjan skulle vinna lätt men hans häst var kanske lite sämre än tidigare. Jag är glad att jag fick köra, det får jag tacka för, saÅke Svanstedt.

”Känns overkligt”

Även Svante Båth var oerhört glad då han bara någon minut efter vinsten sa så här i TV4:

– Jag fattar det inte, det känns overkligt, hon är en runner up som kommit mer och mer och det var först för ett par tre starter sedan vi började fundera på Stochampionatet. Jag svor åt att vi fick dödens, men Åke och hans kuskform gjorde att allt blev helt rätt. Jag vill tacka ägarna som gick med på att ta det vackert med henne som treåring i stället för att stressa fram henne. Hon var inte som bäst i försöket så jag hade lite känsla att hon skulle vara bättre idag utan för den sakens skull vara säker på att det räcker, sa Båth som avslöjande att han inte skulle fira vilt:

– I kväll blir det en statoilkorv.

Stig H inte imponerad

Tidigare år har har Stochampionatet tagits hem av superstjärnor, men Stig H Johansson som var expert i TV4 var smått kritisk mot årets upplaga.

– Det är nästan löjligt vilket lågt tempo det blev i loppet. Loppet får ingen gloria från min sida, ettan och tvåan var bra, men det saknas en riktig stjärna. Drillbit Ås vann loppet på att hon är en bra häst och att tempot var lågt, sa Stig H.

Segertiden blev 1.15,7. Tvåa slutade Chat Chip och trea kom Citrin. Svanstedt vann ytterligare fyra lopp på V75, och tog seger 6 001 i loppet efter Stochampionatet med uppstickaren Braås Palema som tog ledningen och sedan vann enkelt före Viola Silas.

Patrik Fernlund/Maths Nilsson, MiniMedia