”Åke är helt outstanding”

Foto: KANAL75
TRAV

Han leder tränarligan med nästan nio miljoner kronor och utklassar sina konkurrenter – gång på gång.

Nu hyllas Åke Svanstedt av hela trav-Sverige.

– Han är sanslös, men han blir ju äldre gubben så vi får ta honom på utmattning, säger Fredrik Persson.

Åke Svanstedt, 53, hade stor show på hemmabanan Axevalla under söndagen. Svanstedt tog sex tränarsegrar, och fullbordade succén genom att vinna Stochampionatet med Svante Båths löfte Drillbit Ås. Det var hemmatränarens första seger i storloppet, och ännu större blev den då det var Svanstedts 6 000:e seger i karriären. Efter loppet hyllades stjärnan, och när han efter sista loppet körde av banan väntade frun Sarah Swahn med champagne.

”Precis lika duktig som kusk”

Travtränaryrket är tufft, och kampen i toppen är allt som oftast stenhård. Men inte just nu. Åke Svanstedt dominerar totalt, och leder tränarligan med nästan nio miljoner kronor före Lutfi Kolgjini. Tio miljoner skiljer det ner till trean Stefan Melander. Som kusk går det nästan lika bra för Svanstedt som ligger tvåa bakom Björn Goop. Efter söndagens succé vill alla hylla Svanstedt, och Fredrik Persson, som tränar Stochampionatstvåan Chat Chip, är full av beundran.

– Han är helt sanslös. Alla har hyllat honom som tränare, men han är precis lika duktig som kusk vilket han bevisade i söndags. Han är helt komplett, och trots att han är över 50 är han hungrig och nyfiken. Han sätter sig inte till ro utan söker nya vägar hela tiden. Det är ett tufft jobb, och man måste vara hungrig för annars presterar man inte. Men han blir ju äldre gubben, så vi får ta honom på utmattning, säger Fredrik Persson och skrattar.

Han fortsätter:

– Jag tycker hans hästar går bäst då han är hemma och kör själv. När han är borta, till exempel på semester, är det ett lite mer normalt stall. När han är med i bilden är allt komplett. Man blir imponerad, han är outstandning.

Har du gratulerat honom efter succésöndagen?

– Nej, jag har inte pratat med honom men det är bara att säga grattis, stort grattis, säger Fredrik Persson till Trav365.