Kaos på V75-banan – domare fast i alkotest

Foto: KANAL75, JERKER IVARSSON
TRAV

Måldomarna på Axevalla har hamnat i blåsväder.

Först blåste en funktionär 0,7 i alkotestet – sen blev Mysterious diskad vilket väckte ilska.

– Det är sorgligt, så här får det inte gå till, säger Torbjörn Jansson till Trav365.

Måldomarnämnden på Axevallas travbana hade det svettigt under söndagen. Innan tävlingarna, när kuskarna och funktionärerna skulle alkotestas, åkte en i måldomarnämnden fast. Mannens test visade på 0,7 promille, vilket är 0,5 för mycket. Mannen fick inte jobba – och åkte direkt efter händelsen hem. Benny Ternemar, sportchef på Axevalla, ser allvarligt på händelsen.

– Jag tycker synd om killen, även om det var väldigt onödigt. Han trodde givetvis att det var grönt, annars hade han inte kommit. Det är en jättesnäll och bra kille, men ändå är det lite onödigt. Jag är besviken, men kan inte vara arg, säger Ternemar.

”Beklagligt”

Johnny Staas, ansvarig måldomare, ser även han allvarligt på händelsen – som nu ska diskuteras med de ledande på Svensk Travsport.

– Jag har haft bättre dagar, det är inte så kul att ta tag i det där. Vi har obligatoriska tester och han klarade helt enkelt inte gränsen. Det är självklart inte bra och det är beklagligt. Jag har inte pratat med honom efteråt, men han mår väl inte bra.

Vad ska ni göra nu?

– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare men vi kommer samråda med ST och travsällskapet om vad det blir för påföljd. Jag vet inte vilken påföljd det kommer bli, men han tjänstgjorde inte under tävlingsdagen vilket visar att rutinerna funkar, säger Staas.

Omdiskuterad diskning

Inte nog med det. Måldomarna hamnade i ordentligt blåsväder efter V75-1 då de valde att diskvalificera Torbjörn Jansson och Mysterious. Ekipaget var tvåa i mål, men då måldomarna tyckte att Jansson körde på ett felaktigt sätt valde de att diska – vilket väckte en livlig diskussion.

– På domarfilmen ser vi att Jansson flyttar ut Björn Goops häst (Baht Launcher) och vår bedömning är att Björn får justera sin häst över upploppet och vi tycker att det påverkar resultatet, säger Johnny Staas.

”Kollade länge på filmen”

Staas har hört om de upprörda känslorna, men han står fortfarande för sitt beslut.

– Det är alltid reaktioner när man tar ett sådant där beslut. Min bedömning står i alla fall fast och det står jag för. Vi hade en diskussion och sen hade vi stöd av en riksfunktionär som var på plats. Vi kollade länge på filmen, säger Johnny Staas.

”Bland det värsta jag varit med om”

Torbjörn Jansson fick 2 000 kronor i böter, men ingen avstängning. Domarnas beslut gör Jansson riktigt upprörd.

– Alla har sett hur det gick till och det är sorligt att det kan hända en sådan sak. Jag har kört i 40 år och det är bland det värsta jag varit med om. Jag fick böter, ingen avstängning. Det visar att de har väldigt dåligt samvete. Kretsen kring hästen gick miste om 50 000 kronor och startpoäng, det är för dåligt.

Vad gör dig mest arg?

– Arg? Jag är inte arg, varför säger alla att jag är arg? Det är bara så tråkigt för hela travsporten, säger Torbjörn Jansson.

ARTIKELN HANDLAR OM