”Vissa gånger är lagen tänjbar”

TRAV

Att diska eller inte diska.

Det är numera den stora frågan.

I söndags var det dags igen, Torbjörn Jansson såg mest förvånad ut.

Justitiemord eller skärpta regler?

Foto: TRAV365
Micke Nybrink.

Domarjävel. Så brukar det skanderas på fotbollsmatcher av en råbarkad publik. Inte så trevligt. Men frågan är om det inte börjar låta så på våra travbanor snart. Travets just nu mest utsatta jobb är nämligen att vara måldomare.

Jag vet inte om det är så att Svensk Travsport (ST) har gått ut med nya direktiv, att måldomarna ska vara tuffare i sina bedömningar, men känslan är i alla fall att man stramat upp det hela. ”Snart är inget tillåtet”, sa någon till mig härom veckan. ”De petar ju i allt.”

Gick att förstå med god vilja

Det började med Carambole P. och Jörgen Westholm i ett V75-lopp i Östersund den 9 juni. Westholm styrde ut från rygg ledaren aningen sent, störde möjligen en konkurrent och hann fram till knapp seger över jättefavoriten (12 för 10) Mr Picolit.

Diskningen gick med lite god vilja att förstå men samtidigt kändes det som en kursändring; om den var prejudicerande så var de nya reglerna här.

När sedan Strong Reasons och Jörgen Sjunnesson vann ett V75-lopp i Halmstad den 7 juli trodde nog många att vi skulle få en ny ”Carambole P.” Sjunnesson hade bara en halv lucka ut ur sista sväng men ordnade fritt fram och spurtvann till 80 gånger pengarna.

Men nu var måldomaren mer liberal och flaxade avfärdande med armarna. Sjunnesson mötte sin konkurrent på halva vägen och en halv lucka var tydligen en hel.

Det ska vara lite kamp, typ.

Vad Westholm och ägaren till Carambole P. tyckte var det ingen som frågade. Det behövdes inte. De insåg att lagen var tänjbar vissa gånger, andra gånger inte.

Tror på den hårda linjen

I söndags vinglade Torbjörn Jansson (Mysterious) ut lite mot Björn Goop (Baht Launcher) i V75-1, över upploppet och flera gånger. Diskningen slog kanske inte ner som en bomb, Mysterious var ju bara tvåa i mål, men ingen hade tänkt tanken.

Själv tror jag på den nya hårda linjen och det kan vara vettigt att vara tydlig när man börjar strama upp bedömningarna i de täta V75-loppen. Det är ju oerhört små marginaler som avgör och då måste också domaren hänga med.

Man kan också säga så här: Om det är Lex Carambole P. som gäller ska Mysterious tokdiskas men om vi i stället dömer honom efter Lex Strong Reasons är han oskyldig.

3 För övrigt stämmer jag in Jan Timonens sång på Travnet. ”Det är dags skrota regeln som förbjuder ATG att redovisa ­värdet på streckspelen då det överstiger 200 000 eller det är jackpott. Kör med öppna kort och sluta ’erkänna’ att det fuskas inom vår sport.”

FAKTA

Veckans tips

1. 4 Twigs Tiffany

(Solvalla, V86-7)

Startkanon med läge. ­Flyger till front? Blir livsfarlig.

2. 6 Foot On The Gas

(Solvalla, V86-4)

Fin häst. Starka sista 800 senast. Kan segerstrida.

3. 10 Chase Dreamcatcher (Solvalla, V86-3)

Vass i spurten. Smyger med och blixtrar till? Rysare.