Hultman om tappet: ”Har rensat i stallet”

Foto: KANAL75
Orecchietti är Stefan Hultmans stora stjärna. Samtidigt förlorar han massor av hästar: ”Jag har rensat i stallet”, säger han.
TRAV

Stefan Hultman har under de senaste månaderna blivit av med över 20 hästar.

Bland annat Aristocat Boko och Claes Boko som båda vann för sina nya tränare på Solvalla.

Nu berättar stjärntränaren om utrensningen – och sitt elittänk.

– Jag har rekommenderat flera ägare att sälja eller flytta hästar, jag ska rensa mer, säger Stefan Hultman till Trav365.

Solvallaprofilen Stefan Hultman är en av landets största och mest respekterade travtränare. För tillfället ligger 48-åringen tolva i tränarligan, mycket tack vare stjärnhästarna Orecchietti och  Panne de Moteur som tillsammans tjänat 2,8 miljoner kronor i år. Panne de Moteur var i den senaste starten tvåa i Sprintermästaren efter en fantastisk prestation, härnäst siktar Hultman på Derbyt med hästen där han även har Perfectly Enough till start. För Orecchietti väntar miljonloppet Hugo Åbergs Memorial på tisdag, där hästen startar efter segern i Årjängs Stora Sprinterlopp för några veckor sedan.

Vill satsa på ett litet material

Stefan Hultman har under de senaste åren av sin travtränarkarriär haft ett stort elittänk, och vill för tillfället bara ha hästar som tävlar i storlopp, årgångslopp, på V75 och på Solvalla. Under de senaste månaderna har tränaren blivit av med cirka 20 hästar – något som han inte misströstar över.

– Jag har rekommenderat flera av mina trogna hästägare att sälja sina hästar eller byta tränare. Det här är ett medvetet val jag och kund gjort, och jag hoppas att jag får kunderna tillbaka i framtiden. Det är säkert ett tjugotal hästar som gått iväg och det kan bli fler. Jag vill inte ha för mycket hästar och i bland känner man att hästarna inte blir bättre och då måste jag vara ärlig mot mina kunder. Vissa hästar tänder till av ett miljöombyte och mitt koncept är att tävla i unghästloppen, på V75 och på Solvalla och då vill jag för ägarnas skull att hästarna ska räcka där. Jag har några till som jag inte känner föder sig, och då måste jag vara ärlig. Jag hade en del hästar som inte utvecklades, och då är det bättre att byta tränare eller att sälja, säger Stefan Hultman.

”Ville kastrera”

Hästarna som bland annat lämnat Hultman under den senaste tiden är Aristocat Boko, Claes Boko och Oleander – som samtliga vunnit direkt hos sina nya tränare.

– Aristocat Boko ville jag kastrera, men det ville inte ägaren. Det var jag som tipsade ägaren om Svanstedt, och han såg fin ut igår.

”Känns jäkligt fin”

Stefan Hultman har själv haft fina framgångar med hästar som flyttats till hans stall – bland annat vann Yield Boko, som misslyckats hos Timo Nurmos de senaste åren, gulddivisionen på Halmstadtravet i början av juli.

Hultman tror på en fin framtid, trots att hans stall minskat radikalt under de senaste månaderna.

– Jag har två hästar som kan duga i Derbyt, både Panne de Moteur och Perfectly Enough kan vinna. Orecchietti känns jäkligt fin och ska gå barfota runt om för första gången på tisdag. Det var synd att vi fick ett spår utanför Commander Crowe, men jag är trots det optimistisk och tror att vi kan vinna. Det blir spännande att åka till Malmö, säger Stefan Hultman till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM