Björns miljonsaga började på Blocket

Foto: aln
Björn Persson, Parkin och Henrik Svensson. På lördag jagar stjärnhästen en ny V75-seger på Bollnäs.
TRAV

Skiftarbetaren Björn Persson har blivit miljonär på sin häst Parkin.

Sagan började när han köpte mamman för 5000 kronor på Blocket.

– Det är fantastiskt!

Parkin, som nu tränas av Bergsåkerproffset Henrik Svensson, har charmat travpubliken i Sverige vid ett flertalet tillfällen de senaste åren. Så sent som i mitten av juli vann hästen ett V75-lopp från utvändigt ledaren och hittills har Svenssons nya stjärna tjänat 1,1 miljoner kronor i karriären.

”Förutspått att det är en kanon”

Mannen bakom hästen är uppfödaren och amatörtränaren Björn Persson från Matfors. Skiftarbetaren har hållit på med travuppfödning sedan 80-talet och hittade Parkins mamma, La Bigi,  på Blocket för 5000 kronor.

Resten är en saga.

– Jag tyckte att hon hade bra stam så jag köpte henne. Sen betäckte jag henne med Tap In, som jag läst mycket om. Det blev bra. Jag är den första människa Parkin såg och de första tre åren var det jag som gjorde allt med honom. Han har alltid visat talang, jag har hela tiden förutspått att det var en kanon. Det är fantastiskt, säger Björn Persson som äger hästen.

Varför lämnade du hästen till Henrik Svensson?

– För att jag skulle åka utomlands. Då pratade jag med Henrik, som jag känt sedan han började med trav. Vi gjorde en deal där att han fick prova en månad. Jag hade fixat hemsidan åt honom, så jag hade en upp på honom. Efter det har kostnaden inte varit några bekymmer, ha ha. Han sprang in en halv miljon i fjol, säger Persson, som jobbar heltid som skiftarbetare på ett pappersbruk, till vardags.

Har pengarna som hästen sprungit in förändrat ditt liv?

– Nja, det är samma livsstil. Men visst har jag köpt lite grejer, en ny häst och försökt att jobba lite mindre och tagit lite tjänstledigt.

Har du någon ny Parkin på gång?

– Parkins halvsyster har vi betäckt två gånger. I våras fick vi ett jättefint stoföl som ser alldeles klockren ut. Jag har förhoppningar på att det ska bli en bra häst.

”Går inget med skor”

På lördag startar Parkin på V75 igen, den här gången på Bollnäs. På det tidiga spelet blir hästen stor favorit, men uppfödaren och ägaren varnar:

– Jag såg att Henrik funderade på att köra honom med bakskor den här gången. Han kunde inte gå något med skor förut, nu är han ju en annan häst, men det är lite vanskligt, säger Persson.

Han fortsätter:

– Men är han som sist så tror jag att han vinner. Hamnar han i 3-4 fjärde utvändigt så kan det gå.

ARTIKELN HANDLAR OM