Jättesuccén – vann fem storlopp

Foto: kanal75
TRAV

Snacka om braksuccé.

Öystein Tjomsland vann samtliga fem uttagningslopp till Kallblodsderbyt och Derbystoet i Östersund.

Megastjärnan Tekno Odin var som väntat helt överlägsen.

– Han fick sträcka lite på benen och det fanns mycket krafter kvar, sa Öystein Tjomsland.

Aldrig tidigare har någon tränare eller kusk vunnit samtliga försök till Kallblodsderbyt och Derbystoet. Men under torsdagskvällen skrev norrmannen Öystein Tjomsland travhistoria och svarade för en enastående bedrift. Han styrde med säker hand in vinnarna en efter en. Fyra av dem tränar han dessutom själv.

Tekno Odin i en egen division

Störst intresse tilldrog sig den norske segermaskinen Tekno Odin. Han tog nu sin 15:e seger i 19:e starter när han som väntat var helt överlägsen i sitt uttagningslopp. Det kallblodiga fenomenet kördes tidigt till ledningen och ingen kunde haka på honom till slut när han ökade farten. Segertiden skrevs till 1.25,5/2140a.

- Han är väldigt bra och på sista långsidan fick han sträcka lite på benen. Det blev väldigt enkelt och efter mål smackade jag lite på honom och då gick det betydligt fortare. Det fanns mycket krafter kvar och han har en stor chans att vinna finalen, sa Öystein Tjomsland.

- Jag har kört många bra kallblod men det är inte många som har varit en så stor talang som unghäst som den här är. Jag är ganska säker på att han blir en elithäst, fortsatte han.

Tvåa långt bakom blev Storm Odd och trea Moe Sol. Fyra och även vidare till finalen blev Lome Felix.

Stod och vägde på upploppet

I det andra uttagningsloppet till Kallblodsderbyt ledde Öystein Tjomsland runt om med sin Vestpol Dennis. Men det stod och vägde över upploppet när han var hårt ansatt av Ulvsås Zico, körd av Torbjörn Jansson. Den sistnämnde galopperade dock cirka 100 meter före mål och blev diskvalificerad. Tvåa blev nu istället Rognfaks, före Eldvin och Juni Kongen, där den sistnämnde hade galopp i starten.

Eikdölen imponerade

I det tredje uttagningsloppet blev det en lätt seger för Eikdölen, trots en resa utvändigt om ledaren. Han kopplade enkelt greppet in på upploppet och vann i imponerande stil före ledande Norheim Järv. Trea blev Mitt Hjärtas Frode och fyra och vidare till final även Järvsögutten.

Finalen i Kallblodsderbyt körs i Östersund söndagen 5 augusti. Förstapriset är 700 000 kronor.

Tjomsland även bra hand med tjejerna

Det kördes även två uttagningslopp till Derbystoet under kvällen. Och även här gick alltså Öystein Tjomsland inte att stoppa. Han inledde genom att vinna med Järvsö Emelinda som spurtade till seger efter ett invändigt lopp. Här galopperade Jan-Olov Perssons Järvsö Kristina i ledningen mitt på upploppet med till synes bra vinstchans. Tvåa blev Hellin Järva och trea Lykkeflicka. Här gick de sex främsta vidare till finalen och därmed är även Troja Tabac, Moe Vinna och Rönningholms Cita finalklara.

Åttonde segern för Grude Jenta

I det andra uttagningsloppet blev det en överlägsen seger för Grude Jenta, körd och tränad av Öystein Tjomsland. Hon tog tidigt hand om ledningen och var sedan helt ensam på banan. Det här var hästens åttonde seger i nionde starten så Öystein Tjomsland har inte bara Tekno Odin att hoppas på i stallet.

Tvåa i mål blev Järvsörappa och trea Grändens Lomma. Övriga finalplatser gick till Moe Tösen, Pila Trö och Kallmoa.

Även finalen i Derbystoet körs den 5 augusti i Östersund. Förstapriset där är 450 000 kronor.

Michael Carlsson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM