Nobbar V75 med Maharajah: ”Folk blir missnöjda”

TRAV

Maharajah är på väg tillbaka.

Om några månader är superstjärnan på tävlingsbanan igen.

Men Stefan Hultman nobbar V75 med landets stora snackhäst.

– Folk blir missnöjda när han förlorar som favorit på V75, därför kommer vi gå ut i vanliga lopp innan han hittat formen, säger tränaren till Trav365.

Foto: Foto: ALN
Maharajah.

Maharajah, sju är, är Sveriges stora stjärnhäst med över 16,3 miljoner kronor i intjänade pengar på 41 starter. Hästen var under 2011 tvåa i Prix d'Amerique, efter en magisk duell med franske Ready Cash. I fjol slutade hästen fyra i världens tuffaste travlopp, och efter den starten beslutade Stefan Hultman, och ägarna till hästen, att ta ”Marre” till avel. Framtiden var till en början osäker – men snart kan publiken få se stjärnan på banan igen.

”Riktigt fina ston”

Maharajah har under de senaste månaderna agerat avelshingst, och fick cirka 130 ston under sitt första år i aveln. Något som glädjer tränaren, och Maharajahs ständige följeslagare, Stefan Hultman.

– Det är jäkligt kul, han har nästan fått full bok och det är riktigt fina ston han fått också. Han får verkligen chansen och meningen är att han ska betäcka till nästa onsdag, sen ska han få börja träna lite tuffare, säger Hultman.

Hur mår Maharajah för dagen?

– Han går precis förbi mig nu på gården och ser fin ut, han har blivit nyskodd. Vi har tränat lite lugnt med honom på slingan hittills men han har inte börjat gå några backjobb. Vi stressar inte med honom utan tar det lugnt och jag kommer lägga upp matchningen på ett lite annorlunda sätt mot ifjol. Han ska vara bra i vinter, och jag kommer inte jaga igång honom för SM-loppet i år utan han kommer få starta i vanliga, tilläggslopp, på Solvalla istället. ”Marre” är bäst då han får bomba på utvändigt om ledaren, och när han inte har form kan han inte göra det. Det går inte att tävla med honom på sommaren, det är för korta distanser och det passar inte honom. Hans melodi är långa distanser på Vincennes. Folk blev besvikna föra året när han förlorade som favorit på V75, så därför kommer vi inte starta där i år. Jag saknar att tävla med hästen, men man får välja sina lopp och upplägg. Han funkar jäkligt bra på Vincennes i Paris och dit siktar vi. Vi gör ett franskt upplägg med betäckning vår/sommar, träna på sommaren och tävla på höst/vinter.

”Väcker känslor”

Maharajah har sedan treåringssäsongen varit en extremt populär och omdiskuterad häst. Det märker Stefan Hultman av – även utanför travets lilla bubbla.

– Jag kan åka in till stan och när folk ser mig pekar de på mig och ropar Maharajah. Det har inte hänt en gång, utan många gånger. Maharajah väcker känslor, och det är många som frågar om honom. Det är lite lugnt nu men vi kommer snart trappa upp träningen när vintern närmar sig, säger Stefan Hultman till Trav365.