– Lätt för en aktiv att skylla ifrån sig

ST:s Per Wetterholm om strulet kring barfotainfon

TRAV

Knepig fråga:

Vilken häst handlar ­detta om?

”Nu blir det barfota, senast gick han med skor, så det står fel i programmet.”

Svaret är Hallsta Lotus och citatet av Jan-Olov Persson kommer från Trav­rondens tisdagsnummer men kunde varit plockat i princip när som helst och handlat om nästan vilken häst som helst.

När Hallsta Lotus förlorade mot Lomar den 18 juli såg spelarnas munnar ut som fågelholkar. Favoritfallet var det största på V86 och V75 genom tiderna. I programmet står det alltså att kallblodskungen gick barfota.

Viktig info.

Felaktig info.

”Anmälde barfota runt om”

Tränaren Jan-Olov Persson säger att ­felet inte är hans:

– Jag anmälde honom barfota runt om, eftersom man då får ändra sig, tvärtom går ju inte. Men tanken var hela tiden att tävla med skor på Solänget. Efter värmningen så gick jag till sekretariatet och anmälde att Hallsta Lotus skulle tävla med skor i loppet, jag vet inte varför

det aldrig kom fram, säger Persson till

Kanal 75.

Terminaler till hösten

Här svarar Per Wetterholm, sportchef på Svensk Travsport, på varför det strular så mycket.

Varför använder ni er av fax 2012, man borde kunna ha smartare, snabbare och ­säkrare system?

– På de 15-20 största banorna ­installeras det terminaler under sommaren så att informationen landar rakt in i datorerna i stället för ­manuell hantering. Dessa ska tas i bruk ­under hösten, säger Wetterholm.

Varför rättar ni inte till felaktig info i efter­hand?

– Det gör vi gärna. Men vi rättar inte till om vi läser en tipsintervju i en tidning och det står att det är fel, de måste höra av sig till oss.

Ringer ni upp tränaren och ­kollar om ni läst att han/hon säger att det står fel?

– Nej.

Hur högt prioriterad är den här frågan med tanke på att det fortfarande ofta är fel?

– Terminalerna är i alla fall betydligt bättre än det system vi har nu. Skulle man satsa stenhårt med funktionärer skulle det bli bättre men man måste ­kunna lita på aktiva.

Varför är det så ofta fel?

– Skriv- och slarvfel förekommer men inte ofta. Problemet med fax är att informationen blir sen. Det är lätt för en aktiv att skylla ifrån sig.

För felaktig info finns det två olika böter: 500 kronor för sen ­info och 1 500 kronor för felaktig eller utebliven info.

Kan det bli aktuellt att höja bötes­beloppen?

– Klart att den felaktiga infon skulle minska men man måste ha relevanta belopp som rimmar med brottet.

När har vi ett fungerande system där ­alla är nöjda?

– Man skulle kunna ha det franska systemet som är närmare spelarna, där man talar om vid anmälan hur hästen ska gå och inte får ändra. Där är man stenhård. Det är ett val man gjort, infon ska vara korrekt och det anses viktigare än att hästen är rätt balanserad.

– Jag hoppas att vi inte når dit, vi vill att tränarna ska ha flexibiliteten, vi vill inte att någon ska tvingas chansa att köra barfota.

– Det kommer att bli ­betydligt bättre under ­hösten.