Äntligen en Sedinseger

TRAV

Äntligen fick han vinna, bröderna Sedins nya pålle.

Nahar åt upp stackars Monster Drive

i en tugga.

Och Svanstedt skrämde skiten ur

spelarna.

Eller hur? Han fintade upp oss ordentligt, den där rackarns Åke Svanstedt. Merger Blue Chip var jättefavorit i V75-1, bara att spika, det fanns inte ett moln på himlen: ett av Sveriges bästa ston med drömläge på kort distans, ljummet motstånd, färsk form. Varsågod och skölj. 

Spikar man inte såna här så finns det inga spikar.

Men när Svanstedt hade värmt hästen ruskade han på huvudet. Han var bekymrad. Merger verkade loj och han kände i alla fall en viss oro. Ryktet trummade igång. Psst, minusvärmning på jättefavoriten.

Vissa menade att man inte skulle bry sig, andra (jag var en av dem) började göra nya lappar med konstiga spikar. ”Guldläge, hon är chanslös, av på mitten är värmningen ju”, sa någon.

Falskt alarm

Fantasier, önsketänkande. Ändå: vi är ju spelare, det gäller att vara på hugget. Men efter 150 meter var loppet över. Svanstedt och Merger flög till ledningen, fick bestämma i 1.13,5-fart och smattrade undan med 1.08,5 sista 500. Banrekord, sa speakern.

Den här gången var det falskt alarm. Men jag påstår ändå att det var rätt att lyssna på Svanstedt. Ingen känner hästen bättre än han och Åke har heller ingen anledning att sprida desinformation. Bättre i så fall att knipa käft och inte visa svaghet.

Äntligen. Så tänkte i alla fall jag efter guldloppet, V75-3. Äntligen fick Nahar vinna. Nu har i och för sig hästen som köptes av hockeybröderna Sedin endast gjort fem starter i sin nya regi – men det har bara gått sådär: 0-2-0-0-0 är knappast något som vare sig tränare Bergh eller hockeystjärnorna satt upp som mål för en häst man betalat flera (?) miljoner för.

Insatsen som tvåa i Boden i mitten av juni var dock brutal, andrapriset bakom Sanity bärgades med kraftig mersmak. Då tävlade hästen utan skor runt om – det gjorde han även igår i Bollnäs.

Stackars ledande lille Monster Drive måste ha undrat vad det var för jätte som kom på besök och parkerade på utsidan efter 600 meter. Monster Drive fick hållas första rundan men ut på slutvarvet började Nahar sin omilda behandling: full press, övertag redan 300 kvar och enkelt förbi.

Nahar kan vara en ny stjärna. Jag tror faktiskt inte att han är i full form ännu. Om han sedan ska tjäna sina pengar i Frankrike eller inte får vi se.

Hallsta Lotus fick stryk (eller i alla fall en uppsträckning) av farsan Järvsöfaks på stallbacken före tävlingarna, ryckte upp sig och vann säkert utan att vrålimponera. Så skulle man kunna sammanfatta kallblodsloppet där Jan-Olov Perssons stjärna var tillbaka på banan efter tidernas tyngsta favoritfall i ett V86-lopp på Solänget.

Bra gjort men jag får känslan av att toppformen inte finns där. Nästa gång lirar vi kanske emot?

Micke Nybrink