Nybrinks krönika: Här är hans vassaste drag

TRAV

Finns det någon som gillar trav i USA?

Jag räknar bort Freidenvall, Tarzan och Håkan ”Lillis” Ohlsson.

Då verkar det inte så.

Jonas Moberg gör det nog inte.

Trav i USA är inte min grej. Det klargjorde jag i Vinnare V64 i söndags. Jag tog i, silkesvantarna satt inte på, och hade förväntat mig käftsmällar efteråt.

Men i stället har jag mötts av ett skönt bifall. Alla som hört av sig gör tummen upp. De har heller inget intresse av Hambletonian och den amerikanska travkulturen.

Vem är egentligen road av att se broilerupptränade treåringar springa över sin ­förmåga, uppspritsade med mediciner, ­steroider och häxbrygder?

Vem vill se ”förstagluttare” pryglas till framgång eller i värsta fall slakteriet?

Hur spännande är det att se hästar som vi aldrig kommer att få bekanta oss med här i Sverige? De bästa lägger ju av efter tre­åringssäsongen och de näst bästa får fortsätta tävla i snabbloppen i USA, fulla av lasix och allt skit som är tillåtet vilket det mesta är. Kommer de hit skakar de av abstinens och floppar big time. 

Skulle äta på varandra

Frank Andersson vill byta ut V86 och köra två V75-omgångar i veckan. Det låter spontant som en bra idé. V75 är ju travets starkaste varumärke, spelet alla känner till.

Men vid närmare eftertanke tror jag att det är en förrädisk väg, en nerförsbacke till elände. Visst, det lär spelas mer än på V86 till att börja med – det är det inget odds på – men med två V75:or i veckan börjar de snart äta på varandra.

Nej, de flesta V75-spelare behöver ladda om. Att ständigt matas med nya V75-lopp kan få effekten av att man tappar suget.

Låt oss rapa, smälta intrycken. Man måste få bli hungrig igen: läsa intervjuer, lopp­arkiva, snacka, kolla barfotan – det är en process och den går inte att skynda på.

Rykande het info

Annars tror jag på det nya upplägget med senare spelstopp på V86. Det är något som vi som jobbar med V86 Direkt har efterlyst. Nu hinner vi prata upp omgången i fantastiska 30 minuter, bjuda på mer sen information från banan: intervjuer, värmningar, utrustningsändringar.

Just det, den där rykande heta infon alla seriösa spelare törstar efter, har vi inte hunnit med tidigare.

Sänkningen av jackpottgränsen till tio kronor är helt rätt. Egentligen kanske man skulle köra V86 utan jackpott och sälja in det som travets mest rättvisa spel med högst återbäring. 

 Till sist: Travtränare Jonas Moberg är ett föredöme och en kille svensk travsport ska vara stolt över. Kolla in hans hemsida (jonasmoberg.com) och läs hans verksamhets- och etikpolicy. Man blir nästan tårögd.

FAKTA

Dagens tips:

1. 10 Blue Rock (V86-1)

– Kanonbra i ny regi, pausat. Vinner utan formtapp.

2. 9 License Holder (V86-4)

– Stark långspurt senast. Ner i klass. Bra chans.

3. 5 Rapide de Pommeau (V86-5)

– Härlig fighter. Proffskusk nu. Krigar om segern.

ARTIKELN HANDLAR OM